Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ytterligare frågor om 5:2…

  26 maj 2014

  Fråga 1:

  Kan man kombinera 5:2 med Viktväktarnas diet?

  Mitt svar:

  Just denna fråga har jag svarat på i ett tidigare inlägg som du hittar om du klickar här.

   

  Fråga 2:

  Hej Marie,

  Hälsomässigt är det väl mycket bättre att bara äta en gång under själva fastedagen (500 kal) för att det ska gå så många timmar som möjligt mellan måltiderna? Jag har eftersträvat att inte äta mer än en gång och detta går utmärkt då jag aldrig känner någon hunger, brukar äta vid 14-tiden.

  Annons

  Hälsningar Anita

  Mitt svar:

  Det finns inga entydiga svar på din fråga eftersom man ännu inte forskat på olika varianter i någon betydande utsträckning. Det finns dock teorier om att många timmars fasta i en följd ska vara mer effektivt, men inga säkra bevis. Eftersom det verkar vara den stora kalorirestriktionen som är allra viktigast ur hälsosynpunkt, bör det inte vara någon avgörande skillnad, utan allra viktigast är det subjektiva upplevelsen som avgör om man orkar fortsätta med metoden.

  Jag tycker därför att du ska göra på det sätt som du själv mår bra av. Trivs du med att äta ett mål vid 14-tiden så är det säkert jättebra. Jag själv skulle bli mer sugen och uttråkad till kvällen om jag inte hade något kvar att se fram emot, men det är (tyvärr) så jag funkar. Därför äter jag hälften av mina kalorier mitt på dagen, och sparar resten till kvällen. andra vill dela upp på ännu fler mål och det är inte heller fel. Det är just detta som är det fina med 5:2 – det är så tillåtande och flexibelt.

   

  Fråga 3:

  Hej,
  Jag fick nyligen veta att jag är diabetiker! Vet inte hur jag skall gå till väga med min kost! Har 15 extrakilon som jag skall kapa och jag försöker nu få träningen och maten att gå runt. Kan 5:2-dieten vara något för mig? Jag brukar få ”energi damp/dump” om jag inte håller min mat regim enligt klockan.

  Mitt svar:

  Det finns mycket som tyder på att 5:2 kan vara mycket bra om man har förhöjt blodsocker, eftersom insulinet stabiliseras av fastan. Jag tycker dock att du ska prata med din doktor/diabetessköterska, åtminstone om du medicinerar. Många upplever efter en tid av korttidsfasta att energidipparna minskar eller t o m försvinner.

  Jag var själv inställd på att få blodsockret i knäveckshöjd när jag började testa 5:2, men upptäckte till min förvåning att det inte hände. Visst kan jag känna mig lite trött frampå eftermiddagarna när jag fastar, men inte så att jag mår dåligt. Detta kan naturligtvis vara individuellt, men man får inte veta om om man inte provar.

  i ditt fall kanske det fungerar bäst att du delar upp dina 500 kcal på tre små mål, åtminstone till en början, så att du fyller på energiförrådet en smula. Prova några veckor och känn efter hur du mår och hur metoden fungerar på dig!

   

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar