Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Vin för hälsan, eller?

  25 april 2016

  Jag har väl aldrig gjort någon hemlighet av att jag gillar livets njutningar och för mig är vin till maten en av dessa. Inte varje dag, men heller inte knutet till fredagsmys eller lördagsmiddag utan mer beroende av vad vi äter.

  Annons

  I min bostadsrättsförening har vi en vinklubb och i fredags var jag på  årsmöte med vinprovning. Jag var då ombedd att hålla ett litet föredrag på temat ”Vin och hälsa”. Intressant ämne att prata om inför en hoper (ca 30) vinfantaster!

  För att ha lite torrt på fötterna googlade jag för att se de senaste rönen. Det har ju varierat över tid vad som anses nyttigt eller inte. Ibland är rödvin bra för blodet och det skyddar hjärtat med ett glas om dagen och somliga säger att champagne får oss att gå ner i vikt. Som vanligt kryllar det av skrönor, och forskarna drar åt olika håll, men den senaste forskningen tycks peka mot att alkohol aldrig kan vara livsförlängande eller skydda mot sjukdomar.

  Kanske ett trist besked att lämna till dessa entusiaster, men jag vidhåller att själen kan må bra av att vi njuter av livet, och det kan vara nog så avgörande för välbefinnandet. Tänk att jag kan gå en hel dag och se fram emot en god middag med ett gott vin till. Sen betyder det inte att jag hinkar i mig två pavor. Hade jag haft det problemet hade jag nog tänkt ett varv till, men så länge som vi kan hantera våra lustar på ett vettigt sätt, så tror jag att det kan vara en god idé att njuta av både vin, sötsaker, dessertostar och vad det kan vara som lockar.

  Min slutsats måste alltså bli: ät, drick och njut av livet så mycket du kan. Ta vara på de små glädjeämnen och stunder som bjuds. Med en förnuftig vardagsbas med bra mat och träning ökar du oddsen att få vara frisk. Om du dessutom tränar på att vara förnöjsam har du ännu större chans att känna glädje och lycka!

  Som tack för mitt lilla anförande fick jag en flaska Pinotage, som jag tror att vi ska njuta av ikväll!IMG_5250

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar