Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Vill gå UPP i vikt, men det går inte…

  22 april 2016

  Jag heter Karl och jag är 32 år gammal. Mitt problem är att jag är smal. Jag är för övrigt frisk men har undervikt. Inga ätstörningar. Tränar och äter tillräckligt med mat men kan ändå inte gå upp i vikt.

  Annons

  Kan det bero på att jag har för låga testosteron-nivåer?

  Behöver jag kolla upp min testosteron-nivå?

  MVH/Karl

  Mitt svar till Karl,

  Jag vill inte ge mig in på medicinska bedömningar eftersom jag inte har den utbildningen eller kvalifikationen. Om du själv misstänker att du har för låga testosteronvärden tycker jag att du ska vända dig till vårdcentralen och be dem kolla upp detta. Du kan läsa mer om testosteron på nätet, t ex här

  Det kan dock finnas andra anledningar till att du har svårt att gå upp i vikt. Jag har ett par kompisar som också klagar på att de är för smala trots att de äter mycket. Det kan ha genetiska orsaker men smala personer är ofta också väldigt aktiva i vardagen.

  Förr gav man rådet att dricka grädde osv, men det har man slutat med eftersom det kan bidra till ökad risk för åderförfettning och i förlängningen öka risken för hjärt-kärlsjukdom.

  De råd man ger idag är att äta varierat och balanserat, dvs samma råd som vi ger till de som ska gå ner i vikt. Självklart behöver du få i dig mer energi än någon som vill gå ner, men du kan äta samma saker, dvs lite av allt eller kanske MYCKET av allt. Fördela ganska jämnt mellan protein, fett och kolhydrater och välj bra fetter. Ett enkelt sätt att få i sig extra energi är att öka mängden fet fisk, nötter och frön, avokado, raps- och olivolja, men även bröd och pasta ger mycket energi.

  Sources of omega 3 fatty acids

  Sources of omega 3 fatty acids

  Det är viktigt att maten smakar gott. Även måltidsupplevelsen har betydelse, alltså den sociala situationen. Duka fint, ät med närvaro och ät relativt ofta, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål.

  När det gäller träningen är det bra med styrketräning som ökar muskelmassan, men naturligtvis även konditionsträning och smidighetsträning och balans. När det gäller konditionsträningen bör du undvika långdistanslöpning och hellre satsa på intensivpass och intervaller som bränner mindre fett.

  Om du är en intensiv person kanske du även ska träna på att ta det lugnt och kanske testa yoga/meditation som drar ner aktiviteten.

  Lycka till, Karl//Marie

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar