Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Vetenskapens värld dissar superdieterna!

  19 december 2016
  Jag tittade på Vetenskapens värld ikväll och blev ännu en gång övertygad om att min tes gäller: ät lite av all vanlig mat och lägg inga stora pengar på supermat eller konstruerade dieter. Här kan du läsa vad jag fick ut av programmet!

  Återigen har Vetenskapens värld gjort en djupdykning i en mängd superdieter. Jag blir såklart glad att få vatten på min kvarn eftersom programmet framhåller att vi mår bäst av helt vanlig balanserad kost. Superdrycker och antioxidantproppade smoothies gör ingen egentlig nytta i kroppen – vi kan inte tillgodogöra oss alla dessa ämnen utan vi kissar helt enkelt ut överskottet.

  Annons

  Samma sak gäller alla kosttillskott vi proppar i oss för dyra pengar. Multivitamintabletter gör ingen egentlig nytta om vi redan mår bra – tvärtom kan de skada oss om vi får i oss för mycket. Här tycker jag att man missade att nämna att vissa grupper som har brister kan behöva kompensera med vitamintillskott, exempelvis de som har svårt att få tillräckligt med D-vitamin.

  Detox visar sig inte heller ha någon positiv effekt på levern eller vårt välbefinnande (förutom att hyn möjligen blir lite klarare). Två grupper fick testa hur deras hälsa påverkades – den ena fick äta en detoxdiet medan den andra fick äta vanlig nyttig mat. Resultatet var tydligt – de som åt mat mådde bättre och hade bättre värden än detoxgruppen.

  Ytterligare en jämförelse gjordes i programmet och där jämförde man tre olika grupper som åt olika frukostar. En grupp åt yoghurt och frukt, en annan åt flingor och mjölk och den tredje åt bacon och ägg. Föga förvånande visade bacon+ägg-gruppen att de höll sig mätta längre pga den högre proteinhalten i måltiden. Men där vill jag invända att påverkan på vår hjärt/kärl-hälsa inte togs med i beräkning.

  Däremot tycks malningsgraden av de fibrer vi äter ha viss effekt på mättnaden. Ju finare malt, desto sämre håller vi oss mätta. Exemplet visade att energin från små havregryn går snabbare ut i blodet än stora. Egentligen ingen nyhet – vi pratar ju ofta om GI-värdet och där är det tydligt att stora pastabitar mättar bättre än små snabbmakaroner.

  Ännu en analys visade vilken typ av dryck som återställer vätskebalansen bäst. Här visade sig mjölk vara bättre än vatten, medan juice och kaffe hade en något sämre effekt, dock ganska försumbar skillnad. Allra bäst är en cocktail som innehåller vatten, salt, socker och citronjuice som smaksättare, alltså typ de vätskeersättningstabletter vi kan köpa på apotek.

  Summan av kardemumman är alltså: ät lite av all vanlig sund mat och glöm inte att njuta!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar