Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Veckans ner i vikt-tips: sätt fart på tarmen

  11 februari 2017
  En fungerande tarm är ett bra sätt att hålla förbränningen igång. Här får du några tips på hur du enklast håller tarmen i fin form.

  Javisst – idag tänker jag skriva om bajs, så är du känslig får du låta bli att läsa… Tömmer du tarmen regelbundet verkar det rätt logiskt att det drar med sig mer slaggprodukter och du får en mer effektiv förbränning och därmed en bättre viktnedgång.

  Annons

  Här får du några enkla tips för att få ditt egna avloppssystem att fungera på bästa möjliga sätt:

  1. AVDRAMATISERA: Våra tarmsystem är väldigt individuella och vi går på toa olika ofta. När jag insåg att det är helt okej att gå på toa var tredje dag, släppte spänningen och magen fungerade bättre. En avdramatiserad inställning till bajseriet är alltså bra!
  2. FYSISK AKTIVITET: Att hålla igång kroppen är A och O för att min mage ska funka bra. Efter några dagars inaktivitet tvärnitar tarmen och det kan resultera i förstoppning. Inte skönt alls! Magen svullnar, jag känner sig uppkörd och lätt illamående. Hur ska man då göra för att hålla tarmkanalen i trim? Ja, som sagt att röra på sig är bästa sättet att få igång den sk peristaltiken (de rörelser som knuffar tarminnehållet framåt/nedåt). All aktivitet är bra, men att gå/jogga/löpa är naturliga aktiviteter som tarmsystemet gillar.
  3. FIBRER: Fiberrik mat ger tarmen motion, MEN observera att fibrerna behöver vätska för att kunna svälla. Äter du mycket fibrer i form av frukt, grönt, rotfrukter och helkornsprodukter MÅSTE du tillföra vätska. Ju mer fibrer, desto mer vätska. Vad som annars händer, är att fibrerna suger upp den vätska som finns och är det inte tillräckligt blir resultatet en hård avföring.
  4. SMART MAT: Tarmen mår bra av lite ”smörjmedel”. Oftast räcker det fett som ingår i maten, men du ska alltså inte helt undvika fett. Raps- och olivolja, fet fisk, avokado är utmärkta fettkällor. Fler livsmedel som främjar en aktiv tarm hittar du här!
  5. REGELBUNDNA TOAVANOR: Ta gärna för vana att gå ungefär samtidigt varje dag, exempelvis direkt efter frukost. Ta dig tid. Jag har börjat ta med mig min iPhone och sitter och kör lite Wordfeud. En bok eller tidning är också bra.
  6. BRA SITTSTÄLLNING: Sitt rätt på toalettstolen! Här kan du läsa precis hur du ska sitta för att enklast tömma tarmen. 

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar