Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Veckans ner i vikt-tips: att träna eller inte äta

  11 november 2016
  Ju mer jag rör mig desto mer kan jag äta - enkel matematik som funkar!

  Jag fick gräsligt ont i halsen häromdagen. Typiskt, när jag nu tyckte att jag hade kommit igång riktigt bra med konditionsträningen. Har t o m sprungit på löpbandet i föreningens gym när vädret varit otjänligt. Att träna när man har ont i halsen är ingen bra idé, så då är det bara att inse att man måste äta lite mindre. Enstaka dagar spelar det ingen större roll – det är inte så att jag dagligen räknar exakt antal kalorier in och ut, men blir man sjuk en längre period får man lov att dra ner på energiintaget.

  Annons

  MEN om man inte har något att skylla på är det ganska tossigt att INTE träna/motionera. Jag som älskar att äta gör mig själv en gräslig otjänst om jag inte använder en del av min tid till att röra på kroppen. Ju mer jag rör mig, desto mer kan jag äta och njuta. Och inte minst – jag mår så oerhört bra av själva motionen. Den skapar sprittande endorfiner – glädjehormoner som jag inte vill gå miste om!

  Att träna eller motionera är självklart beroende av olika fysiska förutsättningar, och kan man av olika anledningar inte röra sig så mycket måste man helt enkelt äta lite mindre för att vågen inte ska visa plustecken, men det tipset tar vi en annan fredag.

  SÅ: I grova drag:

  Om du tar en 30 minuters rask promenad förbrukar du ca 200 kcal mer än om du sitter och läser en bok. Det räcker till 1 banan + 1 äpple + 1 clementin eller 1 kanelbulle…….

  Planera in vardagsmotion i din vardag. Ställ klockan på ringning varje halvtimme och gör 10 benböj. Eller klassikern – kliv av bussen en hållplats för tidigt. Eller ta trapporna istället för hissen. Eller använd 30 minuter av lunchen till en rask promenad. Eller skaffa ett ståbord och stå halva dagen istället för att sitta. Eller boka in två fasta träningspass i veckan tillsammans med en kompis. Men helst av allt: ta bort alla ”eller” och byt dem mot ”och”!

  Detail of legs of woman running on treadmills gym

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar