Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Veckans ner i vikt-tips – ät ”lagom” på sportlovet!

  17 februari 2017

  Har haft ”min” matfotograf med sambo på besök och vi har jobbat intensivt ett par dagar. Igår var vi färdiga och jag bestämde mig för att strunta i förkylningen, så vi gick en lång bergsvandring. Det var en härlig vandring i vacker miljö. Vi pausade och packade upp kaffe med medhavda mackor. Allt smakar underbart när man har rört på sig och att sitta på en stubbe med vidunderlig utsikt slår det mesta i gourmet-väg!

  Annons

  När man rör sig sådär mycket hamnar man tämligen enkelt på energiminus. Att ägna nästan en hel dag åt att motionera kräver energi och att då äta ”lagom mycket” kan vara svårt. Det smakar som sagt jättegott att sitta utomhus och äta och då gäller det att stoppa i sig tillräckligt, men inte så mycket att man blir stinn. Vätskan är egentligen viktigast – vatten, vatten och kanske kaffe/te. Svettas du är det kanske bra med lite salt också, men att hälla i sig energidrycker är oftast onödigt om du inte ägnar dig åt riktigt tung träning eller åker ett långlopp på skidor. Ett kokt ägg med lite salt eller kaviar är perfekt!

  Packa ryggsäcken med färdiggjorda mackor – lagom stora för olika behov. Män kräver mer än de flesta kvinnor, så igår var killarnas mackor större än Katjas och min. Tricket är alltså att portionera hemma INNAN du är hungrig och när du vet hur mycket mat du faktiskt behöver äta för att orka fortsätta. Den här tanken är egentligen samma som att packa lunchlådan efter frukost när du är belåten, och att tallriks-servera middagen istället för att ställa grytorna på bordet. Risken är annars överhängande att du äter mer än du behöver bara för att det smakar gott och för att hjärnan inte har hunnit registrera hur mycket energi du fått i dig.

  En grov baguette med mager philadelphiaost + rejält med serranoskinka och skivad tomat blev vår lunch – både enkelt att transportera, lättätet, gott och mättande samtidigt som vi fick ett proteintillskott och nya kolhydrater som gav energi för resten av vandringen. Perfekt även på skidturen eller i värmestugan i skidbacken. Är dagsutflykten lång kan du komplettera med en banan att stoppa i dig när du stannar och njuter av utsikten. I ärlighetens namn får jag tillstå att vi igår även mumsade i oss varsin bit hemgjord kardemummakaka, men så gick vi i kuperad terräng i nästan 6 timmar!

  Är du inne i en viktminskningsperiod kan sportlovet ge dig ytterligare skjuts om du släpper tanken på att du måste äta en himla massa extra för att orka vara ute  och röra på dig. Vitsen med att gå ner i vikt är att använda kroppens extrafett som bränsle och det gör du i ännu mer effektiv grad när du motionerar. Du orkar mer än du tror och ser du bara till att dricka tillräckligt kommer sportlovet att ge dig ytterligare minus på vågen. Att ladda med stora kexchoklad eller mängder att nötter och russin är bara att lura sig själv. Men visst kan du skapa utrymme för att unna dig någon liten godsak – se bara till att ta med så mycket som ger smaken utan att ge 100-tals onödiga kalorier.

  Fler bra recept på utflyktsmat får du här:

  Saftiga sandvikare

  Tonfisk- och philadelphiabaguette Denna går såklart också att servera kall!

  Eller häll en klassisk vintersoppa i termosen:

  Gulaschsoppa

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar