Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Veckans ner i vikt-tips: årets julmiddag!

  23 december 2016
  I år blir det en annorlunda jul för mig eftersom jag är i Spanien, men julmat ska vi ändå äta. Jag har roat mig med att jämföra en del vanlig julmat och se hur mycket kalorier man kan spara genom att välja smart.

  Imorgon är det julafton och jag har förmånen att få tillbringa den i Spanien tillsammans med mina kära. Vi kommer att fira en lite annorlunda jul men visst blir det en del traditionell julmat.

  Julskinka är ofrånkomligt och det hittade vi färdigkokt på IKEA. Där köpte vi även inlagd sill. I den lokala mataffären hittade jag ansjovis, så jag ska laga min nyklassiska Jansson. Köttbullar har jag också gjort efter ett av mina äldre recept. Fick skippa kryddpepparn och tog en liten kokt potatis istället för pofibern, men i övrigt samma goda klassiker. Jag kan också köpa norsk lax här, så det blir en hemgravad med årets nya variant på sås med avokado i. För första gången på 40 år blir det inte mitt favoritknäckebröd, men jag tänkte göra något slags variant på det lättbakade julbrödet i alla fall. Så mycket mer behövs egentligen inte förutom grönsaker såklart – vi blir säkert mätta och nöjda.

  Annons

  Förr var våra julbord bra mycket större och mer kaloristinna, men vi har krympt ner på antalet rätter år från år. Här är en liten intressant kalorijämförelse:

  Revbensspjäll grillat: 290 kcal/100 g  jämför med:

  Julskinka utan fett: 120 kcal/100 g

  Julkorv: 240 kcal/100g

  Prinskorv: 270 kcal/100g  jämför med:

  Mager prinskorv: 150 kcal/100 g

  Pressylta: 305 kcal/100 g jämför med:

  Kalvsylta: 100 kcal/100 g

  Kokt lutfisk utan tillbehör: 50 kcal/100 g

  Gravlax: 180 kcal/100 g

  Färdigköpt gravlaxsås: 555 kcal/dl jämför med:

  Hemlagad avokadosås: 145 kcal/dl

  Torkade fikon: 295 kcal/100 g, ca 100 kcal/st jämför med:

  Mandarin: ca 30 kcal/st

  Julnötter: ca 650 kcal/100 g= ca 160 kcal för 10 st blandade nötter

  Ris à la Malta: 205 kcal/dl jämför med:

  Saffransris à la Malta: 100 kcal/dl

  Återstår bara att önska er en riktigt God Jul!

  jubord-nyttigt-420x274

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar