Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Varför ska man dricka vatten, och hur mycket?

  7 november 2014

  Jag är på gång ner i vikt och läser mycket kring viktnedgång. Det står på flera ställen att man bör dricka mycket vatten (ca 2 liter per dag) för att det ökar chanserna att gå ner i vikt. Jag undrar varför och hur vattnet påverkar viktnedgången?

  Annons

  Anna

  Mitt svar till Anna:

  Det där påståendet är ganska omdiskuterat och det finns inget 100 % säkert svar, som så ofta! Vi behöver dricka vatten för att ersätta det vi utandas och svettas ut. För att ämnesomsättning och våra inre organ ska fungera behövs vatten och för att syresätta cellerna. Vatten behövs också för att hjälpa till att rensa kroppen från slaggprodukter m.m, m.m.

  Alltså behöver alla människor dricka vatten, men det är inte sant att ju mer vatten vi dricker, desto snabbare går vi ner i vikt. Nya rön säger också att många dricker alltför mycket vatten och att det är minst lika skadligt som att dricka för lite. Risken med att dricka för mycket vatten är att vi kan överbelasta kroppens organ och i värsta fall späda ut våra kroppsvätskor så att saltbalansen rubbas. Den behöver hålla en viss koncentration bl. a för att reglera vårt blodtryck.

  Exakt hur mycket vatten vi bör dricka är svårt att säga eftersom det beror på hur mycket vi gör av med. Normalt sett räcker ca 1,5 liter utmärkt och då är det inklusive det kaffe och te vi dricker. Oftast kan man lita på att törsten reglerar vårt behov av vätska. Behovet ökar naturligtvis vid hård träning eller om vi vistas i stark värme, men ett vanligt gympapass klarar du utan att springa och klunka vatten stup i ett. Man brukar säga att en timmes jogging eller motsvarande inte kräver extra vatten, men springer du längre eller i stark värme kan du behöva dricka någon deciliter i kvarten eller så att du känner att törsten blir släckt.

  För att gå ner i vikt är det viktigaste att du äter mindre än din kropp förbrukar. När kroppen använder fettdepåerna som energikälla behövs vatten men inte litervis extra. Drick när du är törstig är det enkla rådet.

  vatten

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar