Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Vad gör du när du vill, men inte kan?

  19 maj 2016

  Hej jag är 40 år och väger 74 kg, jag är 159 cm lång! Jag vill verkligen gå ner i vikt men får det inte att fungera, har testat 5:2, olika dieter samt röra på mig och loggar maten jag äter men misslyckas jämt, vad ska jag göra??

  Annons

  Snälla hjälp!!!
  Mvh
  Angelica

  Mitt svar till Angelica:

  Vad bra att du hör av dig! Jag tror att ditt problem bottnar i att du ger upp för lätt. Så här tolkar jag dig: Du testar olika dieter och förväntar dig att det ska funka med snabba resultat. Efter ett tag tycker du att det känns trist och börjar slarva och då uteblir resultaten. När du inte blir motiverad av att det går bra, känns det hopplöst och du återgår till dina gamla vanor. Du känner att du misslyckas med vad du än testar och skulle helst vilja att viktminskningen gick stadigt nedåt mer eller mindre per automatik.

  Det här är oerhört vanligt bland oss som älskar mat och ganska lätt lägger på oss onödiga kilon. Tyvärr finns bara en sak att göra och det är att långsiktigt minska energiintaget, helst i kombination med att du ökar din energiförbrukning, dvs att du rör dig mer. Det behöver inte vara tuffa träningspass utan det handlar lika mycket om att vara aktiv i vardagen.

  För att äta mindre är det oftast enklast att följa en metod och ha koll på matintaget genom att föra matdagbok. Du har provat både 5:2 och andra dieter och frågan är om det finns nån av dem du skulle kunna ge en chans till? Jag tycker ju själv att 5:2 är effektivt och enkelt att följa, men du måste – oavsett vilken metod du väljer – vara ihärdig och konsekvent.

  Kanske du behöver någon som uppmuntrar och coachar dig? Vi har 5:2-klubben som ger tips, men du kanske behöver mer personlig coachning. I så fall kan Viktväktarna eller Itrim vara ett bra alternativ. Då träffar du en fysisk person som kan motivera dig fortlöpande. Ett annat alternativ kan vara en PT som kan både mat och träning och som kan sy ihop ett program som passar just dig. Detta blir dock lite mer kostsamt.

  Vad du framförallt behöver göra är att mentalt ställa dig in på att du själv måste hitta ett långsiktigt förhållningssätt till dina vanor. Du gör detta för din egen skull och du vet att du skulle må bättre med några kilon mindre, men ställ målet rimligt. Du behöver inte bli trådsmal, det räcker med att hålla dig inom hälsosamma viktramar. Varmt lycka till//Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar