Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Vad är minimum att äta?

  16 oktober 2013

  gafflar

  Jag har förstått ungefär hur många kalorier per dag jag ska äta MAX för att gå ner i vikt. Det jag undrar är MINIMUM kalorier jag måste äta. Om jag ska äta 1780 kalorier men några dagar hamnar på 1560 kcal är det inte bra då? Jag skulle bli väldigt hjälpt av att veta minimum, hur lite jag kan äta utan att viktminskningen avstannar för att jag äter för lite.

  Annons

  Birgitta

  Detta är egentligen två frågor som jag ska försöka svara på. Minimum bestäms av kvalitén på det du äter. Din kropp behöver en massa näringsämnen och äter du för lite kommer du att få brist på olika håll. Det är svårt att säkerställa ett bra näringsintag om man ligger under 1500 kcal under en längre tid om du inte är extremt noga med vad du väljer. Om du däremot enstaka dagar hamnar lägre är det ingen fara. Du har säkert hört talas om 5:2-metoden då man äter max 500 kcal 2 dagar i veckan och det är igen fara om man äter bra övriga dagar.

  Den andra frågan handlar om när viktminskningen avstannar för att energiintaget blir för lågt. Här finns inga exakta siffror att tillgå eftersom det beror på din egen ämnesomsättning i start, hur din kropp ser ut, ålder, kön och aktivitet. Däremot tycks forskarna tro på att ett lågt energiintag under en lång period är sämre än att fasta vissa dagar och äta mer de andra. Detta talar alltså till 5:2-metodens fördel.

  Som jag bedömer det, är det alltså ingen fara för dig om du hamnar på 1560 kcal ibland. Det är ingen fara ens om du går ner  ännu lägre  2 dagar i veckan förutsatt att du äter dina 1780 kcal övriga dagar.

  Hoppas detta hjälper dig vidare! Lycka till!

  /Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  3 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar