Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Tre nya 5:2-frågor…….

  24 maj 2014

  Det fortsätter att strömma in frågor om 5:2. Det är jätteroligt att läsa om alla funderingar och jag lär mig mycket genom att höra hur ni andra tänker, mår och reagerar. Fortsätt gärna att skicka in både synpunkter, berättelser och frågor – jag svarar så fort jag hinner!

  Annons

  Fråga 1:

  Jag har svårt för att dricka så mycket, för jag har inkontinensbesvär.Kan man ersätta vattnet med någon frukt?

  Mitt svar:

  Vatten behöver du dricka för att få vätska. När du halvfastar föreslås du dricka lite extra dels för att det fyller  magen, men också för att ersätta den vätska som du inte får i dig via maten. Vattnet liksom te och kaffe ger ingen energi. Om du ersätter vattnet med frukt får du visserligen i dig vätska men samtidigt också kalorier. Om de ingår i dina 500 kcal/dag är det helt okej, men du ska inte äta frukt utöver dessa – då missar du liksom poängen med fastan. Däremot måste du inte dricka jättemycket om du inte själv vill eller är törstig. Passa på att dricka när du har närhet till en toalett och undvik annars. Det är mest en praktisk fråga som du kan lösa på samma sätt som under ätdagarna.

  Fråga 2:

  Hej! 5:2 passar mig utmärkt och jag har sedan augusti gått ner 17 kg, vilket jag är nöjd och stolt över! Nu har jag nått målet och måste hitta en balans för att hålla vikten. Ska man köra 5:2 men med fler kcal på fastedagarna, 6:1 med 500 kcal en dag eller på något annat sätt? Jag motionerar ca 2 ggr/v, vilket är vad jag som småbarnsmamma hinner med.

  Anki

  Mitt svar:

  Fantastiskt vilket fint resultat, grattis Anki! För att bibehålla de positiva hälsoeffekterna av fastan kan du övergå till 6:1 med 500 kcal endast 1 dag/vecka särskilt om du känner att du trivs med metoden och inte vill gå tillbaka till att äta som förr. Ett annat sätt är att fortsätta med 5:2 och kompensationsäta lite extra under ätdagarna. Om du ökar intaget under fastedagarna innebär det i stort sett att jämna ut matintaget under veckan, men då missar du fasteeffekten.

  Fråga 3:

  Hej Marie! Vi är fyra tjejer från Ed-gymnasiet i Jönköping och vi håller på med ett skolarbete. Vi har några frågor om 5:2 dieten. Vi undrar om 5:2 dieten påverkar vår vardag på något sätt? Kan man t.ex. träna som vanligt då man fastar? Finns det några hälsorisker med dieten? Kan du även ge några exempel på hur du känner nu när du har hållit på med den ett tag? Positiva och negativa effekter?

  Mitt svar:

  Alla era frågor hittar ni faktiskt i min bok ”5:2 för kvinnor”, men jag ska försöka ge ett kortfattat svar här. Man kan träna som vanligt när man korttidsfastar med 5:2, om man inte elittränar eller tränar hårt på annat sätt. Då är 16:8-metoden att föredra. Vanlig träning utför man inte varje dag, så det går att träna de dagar man själv känner sig piggast, vilket är individuellt. Själv motionerar jag lätt på halvfastedagar och kan träna på morgonen, men inte på eftermiddagen/kvällen.

  Det finns inga dokumenterade hälsorisker, men vi rekommenderar inte fasta för gravida, ammande eller barn och ungdomar. Inte heller till personer med ätstörningsproblematik. Om man medicinerar för någon sjukdom bör man konsultera sin läkare först, annars finns inga hinder att prova sig fram. Personer med lågt blodtryck bör också vara lite uppmärksamma på hur de mår av fastan eftersom blodtrycket ofta sänks ytterligare.

  Jag mår utmärkt efter mer än ett år med korttidsfasta. Tycker att jag har hittat en livsstil som fungerar och jag har lärt mig mycket om min egen kropps reaktioner. Jag kompensationsäter gärna lite för mycket eftersom jag älskar mat, men just därför blir det så tydligt effektivt med halvfastan som tar mig tillbaka till mina goda vanor och får mig att må bra. Jag får inte längre huvudvärk vilket jag hade i början och eftersom mitt blodsocker har stabiliserats på en lägre nivå, känner jag inte heller av blodsockerfall när jag inte äter. Jag mår bara bra av fastedagarna.

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar