Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Kan man träna på fastedagarna?

  2 september 2013

  Hej Marie, tack för en inspirerande blogg!

  Jag har nu ätit enligt 5:2 dieten i en vecka och jag känner mig riktigt bra i kroppen. Jag äter inte enligt dieten för att gå ner i vikt utan för att hålla ett sunt leverne plus att jag tycker det känns super med två fastedagar och få äta någorlunda valfritt de övriga dagarna. Jag cyklar till och från jobbet varje dag (ca 1,2 mil per dag) och tränar ca 4-5 dagar i veckan. Min fråga är vad du anser om träningen under fastedagarna? ska jag undvika att träna när jag fastar eller kan jag fortsätta med träningen? ska jag äta de kalorier jag bränner under träning plus 500 kalorier på fastedagarna eller endast 500 kalorier? tacksam för svar!
  // Emmy

  Annons

  Hej Emmy,

  Jag tycker att du ska känna efter vad som är bra för dig. Det beror faktiskt också på vad du ätit dagen innan fastan. Har du ätit ganska sent och ordentligt, finns det en hel del energi lagrad i kroppen och du orkar troligen träna – åtminstone på förmiddagen!

  Du skulle kunna köra sådan träning som inte kräver alltför mycket uthållighet och energi. Styrketräning kräver faktiskt inte så mycket energi som att sticka ut och löpa, så det kanske du fixar. Men känn efter, och om du blir alltför urlakad kanske det är bättre att endast vardagsmotionera under fastedagarna och köra träningen på ätdagarna. Cyklingen till och från jobbet bör inte vara några problem! Jag har provat själv och långpromenader, en golfrunda, 3 mils cykling, yoga och vanlig motionsgympa 1 timme har inte känts som något problem alls!

  Du behöver inte äta extra utöver dina 500 kcal om du inte väljer att träna tufft. I så fall kan du öka på. Tanken är ursprungligen att man ska ligga på ca 1/4 av sitt normala energibehov, så om du i vanliga fall ligger på 2000 blir det 500, men om du ökar ditt energiuttag till 3000, kan du äta ca 750 kcal.

  Ett annat sätt kan vara att testa 16:8-metoden. Många som tränar väljer detta sätt att fasta periodiskt, just för att det går att få in mat och därmed energi före och efter träningen.

  Hoppas detta ger dig lite vägledning hur du ska tänka!
  Lycka till i fortsättningen//Marie

  grönsakscykel

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar