Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Träningsfråga från en ny 5:2-are!

  28 oktober 2013

  Jag har precis börjat med 5:2-dieten (första fastedagen idag) och jag har sökt runt på internet för att hitta lite info och hamnade här. Jättebra inlägg vad jag sett hittills!

  Jag undrar hur mycket det är rekomenderat att träna och när det ger bäst resultat. Jag har lagt upp dieten att jag ska fasta mån/ons och träna på gym tis/tors. Gym innebär kondition en dag, styrka en dag. Jag har alltså hela helgen sen att återhämta mig/äta lite gott om jag så vill.

  Annons

  Jag har ca 10 kg som jag vill bli av med, har dock satt ett långsiktigt mål på -10 kg i vår/sommar för att slippa bli stressad. Tror du att detta är ett bra upplägg för mig och hur lång tid tar det egentligen att gå ner 10 kg om man tränar kontinuerligt och inte äter en massa skräpmat under de vanliga dagarna?

  Så här svarar jag:

  Kul att du hittat till min blogg och att du har nytta av inläggen. Jag håller som bäst på att skriva en bok där det ska bli ännu mer tydligt och enkelt att hitta förslag och tips på hur man kan starta och leva sitt 5:2-liv.

  Skilj först mellan motion och träning. Motion rekommenderas varje dag, alltså med den intensitet att du behåller din aktuella kondis och styrka. Promenader, lättgympa, simning osv kan du göra så ofta du hinner. Träna på gym kan du göra så mycket som du känner att du orkar och bra då att du varierar med att träna olika muskelgrupper.

  Jag föreslår att du undviker att träna direkt på morgonen efter en dag med halvfasta. Då har du tömt en hel del av reservenergin och orkar inte lika mycket som när du fyllt upp lagren igen. Men om du äter frukost och lunch och sedan tränar ett par timmar efter lunchen funkar det utmärkt. Ät sedan ett mål bestående av protein- och kolhydratrika livsmedel ganska direkt efter träningen (helst inom en halvtimme), så återhämtar du dig snabbare.

  Ett annat alternativ om du skulle vilja träna på morgonen är att du tränar på fastedagarna. Ät då en lätt frukost (kanske ett kokt ägg och en tomat + te) Sen går du och tränar och fyller på efter passet med exempelvis keso med bär. Resten av dagen dricker du mycket, gärna te och så till middag en tonfisksallad, kycklingfilé med kokt broccoli eller en varm soppa. Kolla kaloritabellen så att du håller dig inom 500 kcal.

  Bra att du har ett långsiktigt mål! Om du håller ditt schema konsekvent och inte kompensationsäter för mycket under helgen kan du säkert klara 10 kilo till försommaren! Lycka till!

  Resa

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar