Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Tallriksmodellen är ute

  15 april 2013

  42 % av alla svenskar har ratat den gamla hederliga tallriksmodellen enligt en färsk undersökning. Många tycker att det är för mycket kolhydrater och att det inte passar in i deras livsstil eller att det känns omodernt.

  Annons

  Jag har länge förespråkat en egen tallriksmodell som går ut på att halva tallriken utgörs av grönsaker och att sedan en fjärdedel är kött och resten pasta/ris/potatis, men det beror ju också lite på vad man äter.  Äter jag en kycklingwok, sitter jag inte direkt och pillar ut köttbitarna för att se om de upptar 1/4 av tallriken…..och äter jag yoghurt med müsli och banan stämmer det inte heller.

  För den som är överviktig tror jag att det handlar mer om mängden och den är ibland kopplad till storleken på tallriken. Lägger man upp sin mat på en av de moderna tallrikarna som är stora som ett dasslock, ser en normalportion alldeles för ynklig ut, och därför tar man gärna för mycket.

  Det gäller att hitta ett sätt som man kan leva enkelt med och att inte glömma bort att använda sitt sunda förnuft som man förhoppningsvis är begåvad med. I morgon startar mitt projekt med 2-dagars fastan, hur förnuftigt det nu visar sig vara? Det ska i alla fall bli spännande att se om jag börjar fräsa till folk på jobbet framåt eftermiddagen när det börjar kurra i magen. Första dagen blir lite speciell eftersom jag ska lämna blodprover på fastande mage. Alltså inte ens den minsta lilla kesoklick till frukost…och inget kaffe med mjölk. Hualigen! Rapport över läget kommer under dagen i morgon.

  Vill du läsa mer om undersökningen, kan du klicka här!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar