Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Svår men spännande läsarfråga om olivolja och statiner

  1 november 2016
  Jag svarar på en läsarfråga om Mosleys råd att äta 2 msk olivolja om dagen för hjärtats skull. Hur funkar det ihop med hjärtmedicinering?

  olivolja

  Det kom en svår men intressant fråga från Birgitta:

  I Mosleys program rekommenderades 20 ml olivolja per dag för hjärtat.Äter hjärtmediciner och undrar om detta är bra för mej. (Candesartan, Atorvastatin, Spironolakton, Trombyl och Bisoprolol).Det var vissa statiner som inte gick ihop med oljan men hur ska man veta?
  Tycker att 5:2 dieten fungerar bra annars.Du ger fin information och bra recept.
  Tacksam för svar

  Annons

  Hej Birgitta,

  Så glad jag blir att du uppskattar mina råd och recept! Men här måste jag erkänna min inkompetens i medicinska frågor. Jag vill absolut inte ge några råd angående din medicinering utan jag vill att du rådfrågar din läkare.

  Men jag tycker att du kan ställa några konkreta frågor till doktorn angående statiner och varför du behöver ta dessa. Det finns en hel del forskning som tyder på att kvinnor inte behöver äta kolesterolsänkande statiner och att vi faktiskt kan må sämre av dem. Jag har som sagt ingen formell kunskap i det här avseendet, men jag har själv ifrågasatt doktorns diskussion när mina kolesterolvärden var alltför höga enligt hans tabell och han gick med på att jag kunde låta bli stationerna tillsvidare.

  Jag började med 5:2 och mina kolesterolvärden sjönk. Nu är det ett bra tag sedan och jag har inte tagit nya prover på länge, men jag mår utmärkt utan medicin. Jag vill dock definitivt inte ge dig rådet att göra likadant – vi är individer med olika förutsättningar, och i ditt fall kanske det är tillrådligt att använda de mediciner du gör. Det kostar dock inget att ifrågasätta, så ställ gärna frågan till din doktor.

  När det gäller olivoljan så tycker jag att du ska se till att få in den naturligt i kosten. Att ta 2 msk som medicin vill jag inte rekommendera, men jag själv använder alltid olivolja i salladsdressingar och även när jag fräser grönsaker lätt. Däremot inte vid bryning eftersom olivoljans egenskaper försämras vi stark upphettning. Då är det bättre med smör, rapsolja eller kokosolja. Jag använder lite av många sorters fett i min matlagning istället för att satsa alla slantar på en häst!

  Med en bra fettbalans i kosten tror jag att de flesta av oss kan få en bra balans även i vårt blod. Förr i tiden hade vi en naturlig balans mellan Omega 3 och Omega 6, men den har vi delvis satt ur spel genom att äta fel. Med mer grönsaker, frukt, fisk och naturliga fetter och med en mindre mängd snabba kolhydrater i kosten kan vi säkert komma långt.

  Du kan läsa lite mer om Omega 3 och Omega 6 i ett av mina tidigare inlägg och du kan läsa MYCKET mer om du söker på nätet.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar