Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Stressa kroppen fysiskt, del 2

  11 juni 2015

  För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om hur du genom att stressa kroppen med periodisk fasta kan få tydliga resultat på vågen. Men jag har en annan teori som kan vara värt att testa för dig som provat allt och som alltid ligger på samma låga energiintag utan att det händer något på vågen.

  Annons

  Jag gjorde jämförelsen med hur kroppen reagerar på träning. Kör du alltid samma pass förbättrar du inte din styrka, smidighet, snabbhet eller uthållighet – du bara bibehåller den. För att förbättra t.ex dina benmuskler måste du göra lite mer än vanligt, du måste utmana musklerna så att du blir temporärt uttröttad. Då bryts muskelfibrerna ner och kan byggas upp igen, lite starkare än tidigare. Exempelvis: Cykla i motvind, öka farten under cykelturen, välj en annan väg med några uppförsbackar osv.

  Min teori för att testa en annan ätmetod är att börja äta på ett helt annat sätt än tidigare. Byta livsmedel, måltidsordning, mattider osv. Har du alltid ätit frukost med yoghurt + müsli, en macka, kaffe och juice, så kanske du ska byta mot en tallrik havregrynsgröt eller en äggfrukost. Eller kanske hoppa över frukosten helt ett par dagar i veckan. Vad jag menar är inte att enbart göra en liiten förändring utan bestämma sig för att göra något radikalt så att kroppen utsätts för lite fysisk stress. Observera att det inte handlar om mental stress här, utan bara den kroppsliga som gör att energiomsättningssystemet börjar reagera.

  Hur gör du rent praktiskt?

  Utgå ifrån din måltidsordning som den ser ut idag. Bestäm dig för att göra tre stora förändringar i ditt sätt att äta. Några exempel:

  Äter du en pytteliten lunch och stor middag – gör tvärtom

  Äter du ingen frukost – börja dagen med en härlig smoothie

  Äter du rejäl frukost – hoppa över den tre dagar i veckan

  Unnar du dig lite sötsaker och/eller alkohol då och då – ta en helt sockerfri/vit månad

  Äter du vanlig blandad kost – testa GI, stenålderskost eller LCHF under några veckor

  Äter du en liten sallad till maten eller kanske inga grönsaker alls – börja varje måltid med en stor skål blandad sallad – utan dressing, kanske med lite vinäger eller salt + pyttelite olja.

  Bli flexitarian – dvs ät vegetariskt flera gånger i veckan eller kanske alla dagar.

  Det finns massor av andra sätt att ändra sin matordning, det här var bara några exempel. Skriv gärna till mig och tipsa om hur du har gjort eller tänkt att göra så kan jag förmedla vidare till andra läsare! Lycka till!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar