Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Stor spridning i åsikterna om 5:2 – här bemöter jag kritiken

  29 april 2013

  Jag har fått en del starka reaktioner på att jag, som brukar förespråka sund och vanlig kosthållning, nu plötsligt pratar i positiva ordalag runt den nya 5:2 -dieten. Jag är tacksam över att ha fått in dessa synpunkter eftersom det gett mig anledning att bemöta dem och klargöra min inställning.

  Annons

  Vi har i vårt moderna samhälle ett växande problem med ohälsa på grund av att vi äter alldeles för mycket. Forskarna är överens om att vi med vårt numera stillasittande liv måste minska på maten. Många människor far illa av sin övervikt och behöver få fungerande verktyg för att kunna minska den. Det finns en hel drös med olika metoder att välja bland – allt från vanlig mat med kalorikoll, typ Viktväktarna och Viktklubb via dieter som LCHF och GI till VLCD (lågkaloripulver där man lever på mellan 800-1200 kcal/dag) och mer drastiska metoder som magsäcksoperationer. Jag tror inte att det finns en metod som passar alla och för en del människor är det knepigt att få bukt med sitt problem eftersom det inte enbart är en fråga om att minska på maten eller öka sin träningsdos – man måste oftast även ändra sitt beteende.

   

  Att påstå att jag glorifierar svälttänkande och på så sätt ökar risken för att skapa ett anorektiskt beteende måste bottna i ett missförstånd. Alla viktminskningsprogram bygger på ett minskat födointag. När man följer 5:2 – dieten är det meningen att man ska äta precis som vanligt 5 dagar i veckan. De övriga två dagarna minskar man drastiskt på sitt energiintag. Det här kan jämföras med hur man åt förr i tiden när tillgången på föda inte var lika självklar som idag. Då var det inte så konstigt att man vissa dagar fick gå hungrig, för att sedan passa på och äta när det fanns mat att tillgå.

  Naturligtvis tycker jag att de 5 ”ät-vanligt-dagarna” ska innehålla sund, varierad och balanserad mat, men även lågkallodagarna ska ge så bra näring som möjligt på det begränsade innehållet. Därför äter jag även ”fastedagarna” 3 små måltider. Min tanke, om det här försöket slår väl ut, är att jag ska kunna ge färdiga matsedelsförslag. Då behöver ingen heller sitta och tokräkna kalorier. Skulle försöket visa att jag mår sämre än innan eller att mina värden påverkats negativt kommer jag naturligtvis inte att förespråka metoden. Det här försöket sker också under kontroll av min husläkare.

  5:2 – dieten är inte i första hand en viktminskningsdiet utan har kommit fram för att en del forskare har funnit att korttidsfasta kan påverka IGF-1-värdet i blodet – ett ämne som förenklat beskrivet sägs kunna hjälpa till och ”laga” våra celler och minska risken för hjärt/kärlsjukdomar och cancer. Men samtidigt får man en minskning av energiintaget förutsatt att man inte överäter de andra dagarna.

  Metoden tycks också påverka våra övriga blodvärden i positiv bemärkelse. Man har sett sjunkade kolesterolvärden, minskad halt av triglycerider, lägre blodsockervärde, minskad fettprocent m.m.

  Om jag med mitt försök kan visa att det påverkat min hälsa till det bättre betyder det självklart inte att det passar alla. Men jag blir glad om det kan inspirera några av alla dem som lider av övervikt med ökad risk för vällevnadssjukdomar, till att nå ett högre mått av välbefinnande.

  Självklart avråder jag (precis som vanligt) alla unga personer att manipulera med sina matvanor. Jag avråder också alla med ett stört matbeteende att tricksa med kosten på egen hand – där behövs mer kvalificerad handledning och kanske vård. Även gravida och ammande bör avstå och personer som inte är friska bör konsultera sin doktor innan man börjar göra störa förändringar av sina vanor.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  9 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar