Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Spännande 5:2-fråga

  15 juni 2016
  Jag svarar på en råga som jag aldrig fått tidigare vad jag kan minnas: Spelar det roll om man äter frunch eller två separata mål?

  Jag fick en ovanlig men bra fråga på 5:2-klubbens hemsida. Den löd så här: Hej! Jag har precis börjat med 5:2. De dagar jag inte fastar så brukar jag äta frunch och middag, eventuellt ett mellanmål de dagar jag arbetar. Min fundering är om jag borde lägga om mina vanor och äta fler mindre mål eller om jag kan fortsätta i gamla vanor? Vad är bäst ur ett viktnedgångsperspektiv? eller spelar det ingen roll? (om vi tänker att kaloriintaget är detsamma)

  Jag svarar på följande vis:

  Nu pratar vi alltså om ”ätdagarna” och om det blir någon skillnad om du äter 2 huvudmål istället för det vanligare 3 mål (+eventuella mellanmål). Du slår ihop frukost och lunch och äter ett mål istället för två och det kan ju vara ett sätt att spara kalorier. Men din fråga gäller om det blir någon skillnad om du delar upp eller om du slår ihop måltiderna.

  Annons

  Jag vet inte om det finns någon specifik forskning på detta, men jag vet att t ex Stephan Rössner brukar hävda att det inte spelar någon roll när du äter, det avgörande är hur mycket du äter. Tittar man på våra ätmönster ur historiskt perspektiv, så åt ju våra förfäder när det fanns mat och när man blev hungrig gav man sig ut på jakt. Så gör ju också många djur.

  Jag tänker också på våra beteendemönster och vad det är som gör att du känner dig motiverad och orkar fullfölja en viktminskningsplan. Det är definitivt lättare om du hittar ett ätbeteende som passar dig själv. Det du trivs med och mår bra av funkar helt enkelt bättre.

  Mitt svar måste alltså bli – ät när du är hungrig – inte vrålhungrig utan ”lagom”. Då smakar maten bäst och du upplever också mättnaden tydligare och har lättare att stoppa i tid. Fortsatt lycka till!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar