Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Soppor och bars på fastedagarna – är det vettigt?

  6 april 2015

  Jag fick frågan om jag ville skriva ett sponsrat inlägg i min blogg. Det rör sig om Friggs Naturdiet som många använder som måltidsersättning för att det är enkelt och kalorisnålt. Jag får ofta frågan om det är smart att använda den här typen av produkter på sina fastedagar och jag har redan tidigare hävdat att det är ett helt okej sätt att göra det enkelt för sig.

  Annons

  Om du använder 5:2-metoden har du 500 eller 600 kalorier att hushålla med under en hel dag. Då är det klokt att äta sådant som ger så mycket mättnad och nöjdhet som möjligt samtidigt som det bör ge en del näring. Det är alltså ingen bra idé att smaska i sig två-tre wienerbröd för sin fattiga dagsranson – då blir det nog tufft i längden.

  Däremot kan man laga enkla recept som omelett, tonfisksallad, broccoli med skinka osv, men ibland står man där med ont om tid och inspiration eller kanske sitter på jobbet utan matlagningsmöjlighet. Det händer ibland att jag bara tycker att det är slöseri med tid och energi att laga en måltid för en person med 200 kcal. Eller jag ska ut på en 4-5-timmars golfrunda och vill ha ett energitillskott där jag vet hur mycket kalorier det slukar. Vid såna här tillfällen tycker jag att det är helt försvarbart att ta till en färdig shake, soppa, gröt eller bar.

  Den här typen av produkter innehåller dessutom en massa vitaminer och mineraler och är sammansatta för att hålla en hög halt av de näringsämnen som kroppen behöver, vilket inte är fallet med många andra quick-fix-måltider.

  Under påskhelgen har jag varit ute på tre golfrundor i kylan och så här tidigt på säsongen är det inte öppet i restaurangen. Eftersom jag hade fått några produkter att testa passade jag på att använda dem när magen kurrade. Jag brukar säga att man inte ska äta sötsaker som mat, så bars är för mig mer ett mellanmål än en lunch. En chokladbar med 190 kcal var förvånansvärt icke-söt och hjälp, vad mätt jag blev. Betydligt bättre än om jag hade tryckt i mig en vanlig chokladbit.

  crunchy-chocolate

  En dag testade jag hallon-kokos-smaken och den kändes mer som godis, men även den var rejält mättande och helt okej som ett snabbt mellanmål i farten.

  raspberry-coco

  Båda dessa bars har ett högt proteininnehåll och innehåller minimalt med socker vilket gör dem mättande utan att blodsockret sticker iväg för snabbt. I dessa bokstavsdieternas tidsera har de därför fått beteckningen LSHP = Low Sugar, High Protein. Lite lattjo kan man tycka men okej då, varför inte?

  Tredje dagen blev det en chokladshake – samma sak här – riktigt välsmakande och mättande…inte jättesöt, men ändå sötare än en vanlig lunch. Detta är en VLCD-produkt (Very Low Calorie Diet) och innehåller bara 150 kcal men 1/5 av dagsbehovet av näring.

  shake-chocolate

  Inget att använda dagligen kan jag tycka annat än under en begränsad period men helt okej när man vill bryta ett invant ät-mönster och få en snabb viktminskningseffekt.

  Däremot finns det soppor som är mer lunch-lika. Jag ska testa en thaisoppa och en tomatsoppa och återkomma med vad jag tycker om dem. Jag har fått en havregröt också som jag ännu inte provat, men den återkommer jag också till.

  Om du bor i Stockholm eller befinner dig i närheten av Ica Maxi i Solna fredagen den 17 april är du välkommen att prova de här produkterna och diskutera vidare med mig. Jag kommer att finnas på plats 15.30-18.00 för att också svara på frågor om 5:2 i allmänhet.

  Fler svar på frågor om 5:2 hittar du även på 5:2-klubbens hemsida!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar