Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Snabbgröt och pulversoppa som fastedags-mat?

  13 april 2015

  Föra veckan skrev jag ett sponsrat inlägg om Friggs Naturdiet – LSHP Smoothies och  Bars som jag tycker kan funka som mellanmål när du behöver ett energitillskott ”on the go”. Men sötsaker ska inte ersätta mat, tycker jag och därför är det bra att det även finns VLCD-produkter (Very Low Calorie Diet) som mer är att jämföra med en lunch eller middag.

  Annons

  Jag har nu provat Naturdiets Tomatsoppa och Thaisoppa och även en havregröt som alla är acceptabla måltidsersättningar för den som av en eller annan anledning behöver göra ett break i sina kostvanor och kanske få motivation för att ta itu med en besvärande övervikt.

  soup_tomatolistbild

  Jag får ofta frågan om man kan använda den här typen av produkter när man kör 5:2-metoden eller annan periodisk fasta. Under fastedagarna är tanken att man ska strypa sitt energiintag rejält och då kan det vara smart att se till att få i sig mat som mättar så bra som möjligt. Samtidigt vill jag göra matlagningen så enkel som möjligt dessa dagar för att få bort fokus från maten och ägna dagen åt annat och ändå ha kontroll på energiintaget som är begränsat till 500 kcal (600 för män). Ur den aspekten funkar soppor alldeles utmärkt. Vätskemängden mättar och VLCD-produkterna innehåller dessutom förhållandevis mycket protein, vilket ger långvarig mättnad.

  Varmt i magen är bra när man fryser, vilket jag ofta gör när jag fastar. Jag bälgar i  mig te med olika smaker, men visst är också en soppa bättre än en kall sallad. Smaken då? Nog tycker jag att en hemlagad broccoli- eller spenatsoppa smakar bättre, men jag måste säga att Naturdiets tomatsoppa är helt okej smakmässigt.

  soup_thailistbild

  Thaisoppan gillas säkert av många som uppskattar de asiatiska kryddorna men i min smak var det lite för mycket av det goda… Gröten är en snabbfixad frukost med rejäl kanelsmak som kan kompletteras med några färska bär för att kännas riktigt fräsch.

  oatmeal_applecinnamonlistbi

  Sammanfattningsvis vill jag påstå att hemlagad mat med enkla, rena råvaror är det bästa valet, men det behöver inte utesluta enkla, snabba lösningar i form av hel- eller halvfabrikat. Det gäller att få livspusslet att fungera och inte låta verkligheten bli ett hinder för att man ska lyckas med sina föresatser att få ett så hälsosamt liv som möjligt.

  För dig som vill läsa mer om periodisk fasta rekommenderar jag 5:2-klubbens hemsida.

  Ännu roligare blir det om du kommer och hälsar på mig på Ica Maxi i Solna nu på fredag 17/4 mellan 15.30-18.00, där jag finns för att svara på frågor om 5:2 och där du kan få provsmaka en del av Naturdiets produkter.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar