Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Små vita lögner…..?

  1 april 2015

  Alla ljuger vi lite för oss själva ibland för att vi så gärna vill att det ska vara som vi önskar. Denna tanke slår mig när jag läser följande fråga. Kolla mitt lite utmanande svar nedan…:

  Hej! Jag har en fråga angående viktnedgång. Jag har en son på 8 månader och har totalt 27 kg jag vill bli av med, varav 9 av dessa är mammakilo. Jag började snabbt efter förlossningen att träna och strunta i onyttigheter för att komma igång. Visst händer det att det slinker ner något onyttigt ibland. Jag har för ett par år sedan gått ner samma antal kg genom att endast sluta äta godis, dricka läsk osv, utan att röra på mig.

  Annons

  Nu kommer problemet! Jag har som sagt tränat och rört på mig mycket, mycket mer än någonsin innan, i ca 7 månader nu. I början gick jag ner 3 kg, men helt plötsligt över natten så hade dom kommit tillbaka och sedan dess har det stått helt stilla!! Alltså inte ett gram har jag gått ner, trots att jag tränar, promenerar och ändrat mitt kaloriintag till 1500 kalorier om dagen och äter knappt några kolhydrater längre heller. Då är min fråga om det är normalt? Vad gör jag för fel? Man tappar ju dessvärre motivationen när ingenting händer 🙁

  Martina

  Mitt svar till Martina

  Jadu Martina, motivation är färskvara precis som kondition. Den måste underhållas för att den ska leva kvar och visst är goda resultat ett bra sätt att bibehålla motivationen. Men ibland händer inget på vågen, precis som du har märkt, och då får man fokusera på annat positivt.

  T ex påminna sig om VARFÖR man vill äta bra och nyttigt. Det är ju verkligen inte bara för viktens skull utan även för att kroppen ska må bra. Det handlar inte om att köra en tok-diet under några veckor och sedan äta som man gjorde innan – då kommer kilona snabbt tillbaka igen.

  VETSKAPEN att du kommer att få resultat om du bara är tålmodig kan också hjälpa till att bibehålla motivationen liksom tanken på det långsiktiga MÅLET att må bra med hjälp av bra mat och härlig motion.

  Nu till ditt grundproblem…du äter 1500 kcal om dagen och tränar och motionerar! Om du är ”normallång”, dvs nånstans mellan 160-175 borde du gå ner i vikt om du är konsekvent! Här ligger ett alltför vanligt beteendeproblem. Du kanske håller dig till dina 1500 kcal de flesta dagar i veckan, men är det möjligt att du tappar kollen lite då och då? Nu vill jag inte vara elak och påstå att du ljuger, men det är absolut inte ovanligt att man skarvar lite med sanningen inför sig själv och då såklart även för andra. Jag vill nu bara att du ska ställa dig själv den lite obekväma frågan ”kör jag med små vita lögner ibland? Slinker det in ett och annat som inte var planerat och som du inte räknar. Eller tar du dig då och då en ”fritt-fram-dag” när du äter det du har lust med utan att notera alls? Eller tänker du ibland att du har tränat så mycket att du kan tillåta dig lite extra? Har du tvärkoll på kaloriinnehållet i allt det du äter? Kollar du då och då mått och vikt eller kör du en ungefärlig uppskattning?

  Nu menar jag inte att man alltid måste ligga helt inom gränserna och att det aldrig är okej att köra små utsvävningar, men om man önskar sig ett snabbt och tydligt resultat måste man faktiskt vara ganska noggrann. Slarvar man så får man räkna med att resultatet blir lite på en höft eller ibland tom uteblir helt och då får man helt enkelt skärpa till sig och vara extra noga ett par veckor.

  När jag läser din fråga och många andras som har samma upplevelse känner jag att jag skulle vilja sitta på din axel en hel dag eller vecka och verkligen notera allt du gör och tipsa om små beteendeförändringar, men det går ju tyvärr inte. Men du kan göra det själv! Bestäm dig för att göra ett tvåveckors-test när du är 100 % konsekvent och var då riktigt uppmärksam. Låt inget hindra ditt beslut och känn att du inte vill ”fuska” med mängderna just för att du är så nyfiken på att se vad som händer när du är så där riktigt noga. Troligen kommer du att få en hel del ”aha-upplevelser” och sedan även se ett riktigt bra och tydligt resultat.

  Om du lovar mig detta i en kommentar till detta inlägg, ska det bli jättespännande att höra hur resultatet ser ut efter 2 veckor. Är du med på den utmaningen?

  Jag önskar dig varmt lycka till!

  //Marie

  blog_awards_halsa

  Dela
  Tweeta
  Maila
  3 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar