Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ska jag prova LCHF?

  1 februari 2013

  Hej! Jag är 48 och vill gå ner ca. 10kg. Jag hade tänkt att prova LCHF-dieten, men vet inte riktigt om det är den rätta dieten för mig som snart är 50. Jag vill därför be lite rådgivning angående dieter och dylikt? Jag är hemmafru och har två barn. Jag är inte så vältränad – något jag vill ändra på – och lever generellt sätt ett ganska lugnt liv.
  MVH, Marie

  Annons

  Mitt svar:
  Det här med olika dieter är en ständigt återkommande fråga. I ett långsiktigt perspektiv är jag inget fan av extrema dieter åt något håll. Jag har den fasta uppfattningen att det är bäst att äta lite av allt – det tror jag att de flesta mår bäst av. Därmed inte sagt att alla måste äta exakt likadant. Jag tror på variation och det kan innebära att somliga äter mer kött/fisk/ägg medan andra har en större andel pasta/potatis/ris på tallriken, men jag tycker inte att man ska helt utesluta det ena eller andra. Alla kosthåll bör också innehålla frukt och grönt av olika slag och det finns också anledning att öka andelen vegetariska livsmedel ur ett globalt perspektiv. Det kan också finnas utrymme för den individuella smaken och preferenser åt olika håll.

  För den som vill gå ner i vikt är det också högst väsentligt med motivation. För att bli motiverad vill du kanske få snabba och tydliga resultat och då kan det finnas anledning att bryta dina vanliga mönster genom att välja en diet som känns lockande och/eller utmanande.

  Helst skulle jag önska att alla kunde känna sig motiverade nog bara av viljan att må bra, men av erfarenhet vet jag att det inte är så enkelt. Att äta varierat och nyttigt och undvika alla frestelser är kanske det förnuftigaste sättet att gå ner i vikt, men vi som älskar både mat och onyttigheter behöver ofta lite större kick än att bara konsekvent minska matintaget och öka träningen. Där för kanske du kan lyckas bättre om du väljer en stram diet – särskilt om du tidigare provat att bara hålla igen utan att lyckas.

  Prova dig fram – läs om olika dieter och välj den som passar dig bäst. I MåBra redovisar vi ofta nya dieter just för att skapa motivation. Det kan vara LCHF, GI, Dukan, Soppdiet eller vad du vill. Huvudsaken är att du känner att du kan följa dieten rent praktiskt och att du känner lust och vilja att ta itu med dina överflödskilon. När du väl uppnått ditt önskade resultat kan du successivt återgå till en vanlig varierad kost, där det också finns utrymme för ett visst mått av guldkanter – särskilt om du också tränar.

  Du är hemmafru med 2 barn – det står inte hur gamla barnen är, men om du har möjlighet att själv bestämma över din tid några timmar varje vecka har du alla förutsättningar att hinna träna på ett bra sätt. Även här ska du välja något som du känner lust till och som fungerar praktiskt – då blir det av! Hämta inspiration i tidningen, här i våra bloggar och på MåBra:s Facebooksida.

  Det är DU som bestämmer – jag kan dock lova att du kommer att må jättebra när du har bestämt dig och gjort ett tydligt avstamp mot bättre vanor – lycka till!

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  1 kommentar
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar