Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Retsamt extrakilo – hur får jag bort det?

  14 februari 2012

  Hejsan! Jag har gått upp 1-2 kilo under vintern, inget att orda så mycket om egentligen, men dom ska dock inte vara där. Varför är det så svårt att bli av med så lite, det verkar svårare att bli av med lite än mycket. Jag tränar Core och puls/medel plus att jag älskar att dansa så nog borde man väl kunna bli av med dem. Jag följer inga dieter för så strikt orkar jag inte leva. Mitt måtto lyder: ät allt men inte alltid. Så fort det blivit is/snöfritt ska jag ta upp mina entimmespromenader varje dag igen.
  Tack på förhand/UE 

  Annons

  Mitt svar till UE:

  Jag förstår hur du känner det och det kan verka fjuttigt att tjafsa om ett kilo eller två. MEN precis som du säger kan det kännas irriterande och man vill ju inte att det ska fortsätta åt fel håll, så att två kilon blir 3, 5 eller så småningom 10…

  Anledningen att det kan kännas svårare att bli av med ett otrivselkilo kan vara (minst) två: Den ena är att din kropp inte bär på en stor övervikt och ”släpper inte till” lika lätt som om du haft ett större antal kilon att bli av med. Du har ett lägre energibehov än en större person och det krävs alltså en mindre mängd mat för att du bara ska stå stilla i vikt. På så vis blir det så extra tydligt att man måste försaka en del av guldkanterna – annars händer inte så mycket på vågen.

  Den andra anledningen är det rent mentala och jag tror egentligen att det är där som skon klämmer. Du tycker själv att det är lite tramsigt, och det är inte hela världen, så när du blir frestad att äta lite, lite mer, så faller du lätt för den frestelsen och ursäktar dig själv med att du kan fixa det en annan dag… Sån är jag själv och det är inte så konstigt. Du skjuter helt enkelt upp problemet, men blir då inte heller av med det.

  Du har en stor fördel i att du rör på dig. Om du dessutom vardagsmotionerar, ska det inte vara så svårt att få bukt med dina retsamma extrakilon. Du kanske kan öka vardagsmotionen på andra sätt än att vänta på att det ska bli snö/isfritt– det gör mera till än vad man kanske tänker sig. Annars tror jag det löser sig när promenerandet kommer igång och när du blir medveten om det små, små extrakalorierna du plockar i dig alldeles i onödan.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  5 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar