Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Varför avstannar viktminskningen?

  4 juli 2013

  Hej Marie,

  Jag är en kvinna på 65 år, 160 cm lång och väger 63,5 kg. På 10 år har vikten ökat med 10 kg. Har börjat med 5:2 dieten och lyckats minska c:a 3 kg – känns jätteskönt. Gick ner ganska så bra i början men nu har det stannat av. Äter fisk o fågel och tycker själv att jag tänker mig för. Visst syndar jag ibland:-). Min fråga: hur många kalorier ska jag äta om jag vill gå ner ytterligare 3 kg – vad ska jag tänka på? Hur mycket tycker du att jag bör väga? Jag är dålig på att röra mig. Tack för hjälpen.
  Trollet

  Annons

  Mitt svar till ”Trollet”:

  Allt viktminskning går i etapper. Man måste ha tålamod och vara konsekvent om man vill få en stadig viktminskning. Om du följer 5:2 och håller dina 2 dagar och inte tokäter de övriga dagarna, så kommer viktminskningen säkert att fortsätta.

  Du säger att du är dålig på att röra dig och då undrar jag förstås om det är oförmåga på grund av dina fysiska förutsättningar eller om det är ren och skär lättja. Om det är lättja, tycker jag definitivt att du ska försöka ändra på det. Det är det bästa sättet att öka sin förbränning och sitt välmående i största allmänhet. Hitta en motionsform som du kan acceptera – det kan räcka med promenader som du successivt kan öka både i längd och intensitet.

  Du ”syndar” ibland säger du. Vad betyder ”ibland”? Om du följer 5:2 och konsekvent ligger på max 500 kcal båda dagarna har du ett kaloriunderskott som borde räcka för att du ska fortsätta gå ner i vikt. Jag kan omöjligt svara på hur många kalorier just din kropp förbränner – det är väldigt individuellt, men om du övriga dagar hamnar runt 1800-2000 kcal bör du ändå gå ner i vikt.

  Hur mycket du bör väga är också en individuell bedömning. Min svägerska och jag är lika långa och lika gamla och jag väger minst 5 kilo mer än hon. Ändå är vi båda normalviktiga utifrån våra respektive kroppskonstitutioner. Men man kan säga att med din längd har du redan nu en hälsosam vikt, även om det inte är din trivselvikt. Mindre än 55 tror jag knappast att du bör väga. Så någonstans däremellan – där du själv trivs och mår bra. En annan faktor är muskelmängden i kroppen. Ju mer muskler, desto mer kan man väga och ändå ha en hälsosam vikt.

  Hoppas detta rätar ut några av dina frågetecken!
  Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar