Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Räcker näringen när man drar ner på energiintaget?

  25 december 2014

  Jag prenumenerar på må bra och älskar när den kommer! Sen 1.5 år har jag hållit på att gå ner i vikt och man får så bra råd o tips o intressant läsning.

  Jag började på 85.4 kilo o är nu nere på 69kg. Har kört enligt eget huvud och det har blivit lite kolhydrater och mer protein och grönt och ost. Stod stilla jättelänge efter -10kg och stampade på 75 kg och då skippade jag frukost. Jag har hört att man ska ändra på något för att chocka kroppen lite så nu räcker det med gurka/ost och kaffe fram till lunch.

  Annons

  Det jag nu blir lite ”nojjig” över är att det står ofta i reportagen att man inte får i sig tillräckligt av näring, vitaminer mm om man drar ner intaget. Skulle vilja få lite råd och tips kring detta så jag inte gör fel och kroppen tar skada och inte mår bra av mina nya vanor…?!

  En vanlig vecka har jag stekt kål eller broccoligratäng, vanlig sallad som ”bas mat” och sen salladsost, kyckling, skinka, tonfisk el annan fisk till. Det funkar både till lunch och middag. Nån dag i veckan eller helgen lite ris eller potatis. Kan du råda mig eller ge nåt tips på var jag annars kan bolla med någon?

  Cecilia

  Hej Cecilia,

  Bravo, vilket fantastiskt resultat du har åstadkommit genom att ändra kosten och dra ner på energiintaget.

  Jag tycker att det låter som om du tänker rätt och äter förståndigt. En grund bestående av mycket grönsaker och ett  tillägg av proteinrika livsmedel ger dig troligen det mesta som din kropp behöver. Gissningsvis äter du en del fet fisk som ger dig livsnödvändiga fettsyror. Om du dessutom använder lite olja i matlagningen får du troligen tillräckligt med fett. Om du varierar grönsaker och tillbehör får du också vitaminer och en hel del mineraler. Kalcium får du av mejeriprodukter och du äter både salladsost och annan ost, så tillsammans med gröna grönsaker bör det också räcka.

  När man drar ner kraftigt på energiintaget finns det helt riktigt en risk att man inte får i sig tillräckligt med näringsämnen, men om det man äter är bra mat så att man inte ”slösar kalorier” på skräpmat klarar du dig ganska länge på en lågenergikost. Det går ändå inte att säga exakt vad och hur mycket du får i dig, men om du varierar livsmedlen och undviker sötsaker, söta drycker, alkohol och feta charkvaror klarar du dig länge på 13-1500 kcal. Så länge du känner att du mår bra behöver du knappast vara orolig.

  Om energiintaget understiger 1200 kcal under en längre period bör man vara lite mer noggrann och kanske komplettera kosten med någon form av tillskott. Under en kort period kan man strypa intaget utan att få bristsymtom, men ligger man så lågt i energi under längre tid tycker jag att man ska konsultera en dietist får att få individuella råd.

  Att du har ”chockat” kroppen genom att förändra din matordning kan kanske också bidra till att du fått lite ny motivation. Enligt nyare rön är det ingen fara att hoppa över ett mål så om du fungerar bra på din minimala frukost kan du fortsätta med den ordningen tills du får lust att ändra vanorna igen!

  Fortsatt lycka till på det nya året!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar