Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Personligt kostprogram

  1 oktober 2013

  En läsare vill ha ett personligt kostprogram med en matsedel skapad för hennes behov: Hur hittar jag bra matsedel för en veckorytm med 1390 kcal per dag? Enligt er sida ska jag äta 1890 kalorier per dag. Jag skulle vilja gå ner 4 kg, och om jag äter 1390 kcal per dag ska jag gå ner 0.5 kg i veckan. Kan man få hjälp att sätta ihop ett bra kostprogram?
  Vänliga hälsningar Camilla

  Annons

  Mitt svar till Camilla:

  Jag kan som du förstår inte snickra ihop en kostplan för var och en av våra läsare, men det finns två olika sätt jag kan tipsa dig om. Dels finns en färdigsnickrad Turbomeny som är en tilläggstjänst som du kan köpa. Den hittar du här:

  Den andra vägen att gå är gratis, men innebär lite egenpyssel. På MåBra:s hemsida finns varje vecka en matsedel med ett förslag på huvudmål varje dag. Utifrån den kan du själv snickra ihop din egen matsedel med ganska enkla medel.

  Utgå från ditt önskade energiintag – i ditt fall 1390 kcal. De flesta måltidsförslag ligger runt 350-450 kcal. Lägg till en frukost som passar just dig, kanske 300 kcal – förslag på frukostar finns det mängder av på vår receptsida. Dessutom en lunch/middag efter ditt önskemål där du kan botanisera bland hundratals recept i vår databas. Pussla ihop dessa tre måltider så att du får en bra balans och variation att hamna på 1150-1250 kcal, sedan har du ett visst utrymme för ett par mellanmål.

  Du måste inte hamna på exakt 1390 kcal varje dag utan huvudsaken är att ditt veckointag hamnar i häraden 7×1390, alltså ca 9730. Var noga men utan att stirra dig blind på varenda kalori. Ibland kanske det blir 1300, ibland 1500, försök tänka praktiskt så att det blir en hjälp och inte en belastning. Ibland kanske du vill göra det enkelt och bara välja ett enda livsmedel, t ex en frukt till mellanmål. Då kan du kolla i vår kaloritabell och komplettera din dagsmatsedel.

  Lycka till/Marie

  GI-turbo315336852939687306

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar