Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Påverkas energivärdet när grönsaker får koka?

  3 november 2014

  Hej Marie,

  jag undrar lite över kaloriräkning i råa grönsaker jämfört med kokta. Jag följer 5:2dieten och på mina fastedagar äter jag mycket grönsaker, framför allt olika kålsorter som jag tycker ger bra mättnad till få kalorier. Eftersom jag tycker varm mat mättar bättre än kall så brukar jag koka kål, tex vitåkl, savojkål eller grönkål. Nu undrar jag om jag ska räkna samma antal kalorier för 100 g kokt kål som för 100 g okokt? Tacksam för svar!

  Annons

  Mvh Johanna

  kål

  Mitt svar till Johanna:

  Det där var en riktigt bra fråga, Johanna. Många livsmedel som t ex kött och fisk tappar i vikt vid tillagning eftersom en del vatten försvinner och därför blir kalorivärdet högre för tillagad än för rå vikt. Men om du väljer att väga innan tillagning och utgå ifrån detta värde så går det lika bra. Skillnaden är bara verklig om du väger efter tillagning och inte vet vad t ex köttbiten vägde innan.

  När det gäller grönsaker händer inte detsamma – åtminstone inte om du kokar eller ångkokar dem. Du kan räkna samma antal kalorier för kokta som okokta grönsaker. Om du däremot steker grönsakerna kommer de också att tappa en del vätska förutom att de också suger upp eventuellt tillsatt fett och då stiger naturligtvis energivärdet om du väger dem efter tillagning. Men om du väger innan du exempelvis ugnsrostar och lägger till för eventuellt fett har du inte förändrat energivärdet. Hoppas du förstår hur jag menar – annars får du fråga igen!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar