Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  P-pillerkilona vägrar släppa…

  29 mars 2015

  ”Ankan” har problem med sina extrakilon:

  Jag slutade med p-piller i oktober och hade samtidigt en fruktansvärt stressig period på jobbet. Under denna period gick jag upp i vikt ca 4 kg. Nu har det gått 6 månader och vikten vägrar släppa. Min lilla mage hänger i oavsett motion och kost. Jag är ganska smal, men det är ändå otroligt irriterande att de sista 4 kg som lagts på inte släpper. Tidigare har jag ganska enkelt tappat de 2-3 kg som kommer då och då, men nu är det tvärstopp. Jag har räknat kalorier och hamnar ofta på ca 1300/dag nu när jag håller igen. Jag tränar som vanligt, styrketräning två ggr/vecka och löptränar 2-3 ggr/vecka (mellan 8-12 km). Vad skall jag göra…? Jag äter inget godis och inga kakor. Vissa desserter och lite vin och ost på helgerna.

  Annons

  Mitt svar till ”Ankan”:

  Som så ofta är fallet kan det finnas olika orsaker till att dina extrakilon vägrar att släppa. Hormonpåverkan kan vara en del, liksom stress. När halterna av kortisol (ett ”stresshormon”) ökar i kroppen kan det gärna sätta sig som en extrareserv av fett som gärna lägger sig på magen.

  Men oavsett hur dina irriterande kilon har smugit sig dit, så är det aldrig omöjligt att bli av med dem. Du säger att du ganska enkelt blivit av med kilona tidigare men att det nu är tvärstopp. Kanske har det varit så enkelt att du omedvetet räknar med att de ska släppa lika lätt nu och att du därför inte anstränger dig lika mycket = du är inte lika konsekvent och tålmodig som innan.

  Om du räknar kalorier och räknar ALLT du stoppar i dig och då hamnar på 1300 kalorier varje dag kommer du definitivt att gå ner i vikt så mycket som du rör dig. Men det kanske är så att det slinker in lite extra efter träningen ibland. Eller ligger du på 1300 kcal 3-4 dagar och sedan på 1600 nån dag och 2500 under helgen……? Det är inte alls svårt att hamna runt 3-4000 kcal en lördag om man tillåter sig njuta av diverse ostar, kex, vin och desserter. Kroppen har en tendens att suga åt sig varenda liten extrakalori som ramlar in i systemet, särskilt om du från början ligger på energiminus. För att det ska bli någon effekt av viktminskningen måste du ligga på kaloriminus totalt sett under en period, annars hamnar du på viktbalans.

  Visst ska man kunna njuta av livets goda, men just under viktminskningen måste njutningarna ske med måtta och begränsning, sen när man uppnått målet och vill ligga på balans blir det lite lättare att vara generös mot sig själv.

  Ett sätt för dig är alltså att vara observant på att du verkligen är konsekvent under några veckor. Då får du en skjuts på viktminskningen vilket medför att motivationen också ökar. Ett annat sätt är att bryta ditt vanliga mönster och testa ett annat sätt att minska kaloriintaget och då tänker jag förstås på periodisk fasta. Har du provat 5:2 eller 16:8 eller 24-timmarsfasta. Om inte – gå gärna in på 5:2-klubbens hemsida för att få lite mer information om vad de olika metoderna innebär.

  Det här kan du fixa om du ger dig den på det! Lycka till!

  /Marie

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar