Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Omvänt viktproblem! Vad ska jag äta?

  13 oktober 2014

  Hej!

  Du verkar så kunnig när det gäller näring och fysiskt välmående, så jag undrar om du har möjlighet att hjälpa mig med mitt ovanliga? problem.

  Jag har varit en aktiv kvinna 75+, men har fått problem med vikten och orken. Mina höstkläder hänger som tält på mig, nu när jag plockar fram dem, och jag sitter och vilar och ligger och vilar. En del av orsaken till att jag är så trött finns nog hos hjärtmedicinerna jag tar, men det har också blivit en ond cirkel att jag vilar så mycket och inte är hungrig. Jag försöker att inte minska på mängden mat, men det är svårt, så jag vänder mig nu till dig och undrar om du kan hjälpa mig med vad jag skall äta och dricka för att få i mig näring, så jag får lite mer ork.

  Annons

  I hopp om hjälp i en jättejobbig situation

  Inger

  Mitt svar till Inger:

  Åh, vilka smickrande höga tankar du har om mig, tack snälla du!

  Det är ett vanligt problem med många mediciner och inte minst när vi börjar bli äldre att vi drabbas av aptitlöshet som kan medföra sämre ork och minskad vikt. Det blir gärna en ond cirkel precis som du beskriver.

  Jag skulle föreslå att du äter riktigt näringstät mat som inte ger så mycket volym – alltså precis tvärtemot de råd jag brukar ge till dem som har problem med övervikt. Samtidigt ska maten vara varierad, välsmakande, vacker, lättäten och lockande! Välj sådana livsmedel som du tycker smakar gott, de får gärna vara feta, men då rätt sorts fett som är nyttigt. Gärna fet fisk som lax, makrill och sill/strömming. Gärna sås till maten! Pasta, potatis och ris till. Gärna potatismos med en klick smör eller en skvätt olja i. Lättkokta grönsaker kanske med en olivoljedressing eller smör. Avokado, nötter, oliver är energirika med bra fett. Frukt, gärna en fruktsallad med mango, banan och päron och en handfull finhackade nötter eller kokosflingor på!

   

  När det gäller dryckerna ska du välja det du tycker om förstås. Kolsyrat vatten kan vara lättare att få i sig än vanligt stilla vatten. Gillar du öl kan du gärna dricka en lättöl till vardagsmaten och mår du bra av vin kan du kosta på dig det ibland också. Till dem som ska gå ner i vikt brukar jag varna för juicer, grönsaksshots och sötad fruktyoghurt, men i ditt fall kan det vara ett utmärkt sätt att få i sig extra energi och vitaminer. Se till att skapa trevnad runt måltiden! Duka fint, lite levande ljus och myspys runt bordet gör det mer lockande att äta.

   

  Jag hoppas att dessa enkla råd kan hjälpa dig att få lite mer energi och lite ork så att du kan komma ut och få frisk luft. Det tillsammans med lite motion är ett bra sätt att öka aptiten så att din onda cirkel istället blir en god! Varmt lycka till!

  hälsar Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar