Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Om skruvade dieter och chiafrön…

  18 augusti 2014

  I morse lyssnade jag på NRJ när jag promenerade till jobbet. Ola, Titti och Roger pratade bl a om skruvade bantningsdieter och folk ringde in en del tips. Vet inte om det är så smart att tipsa om galna dieter, men man får hoppas att folk tar det med en nypa salt. Jag hann inte ringa själv, men det mest knasiga jag har hört är apelsindieten som jag berättat om tidigare:

  Annons

  Man äter en apelsin dag 1 och sedan ökar man till 2 nästa dag och ytterligare 1 varje dag tills man bara äter apelsiner. Fullständigt galet, såklart!

   

  Lite lattjo att en tjej som hade gått ner över 40 kg nappade på detta med ”skruvad” diet. LCHF må vara extrem i sin renodlade form, men funkar den och om man mår bra så må det vara hänt att använda även den eller t o m ren pulverdiet – åtminstone för att bryta ett felaktigt invant mönster. Allt som funkar är bra om man har en verklig övervikt som man behöver bli av med. Det är inte så lätt att enbart ”äta mindre och röra sig mer” om man har svårt med motivationen.

   

  Jag fortsätter för egen del med 5:2 eller 6:1 och det anser jag inte heller vara en skruvad diet. Ät allt men inte alltid och hitta en ätmodell som passar dig. Sen tror jag att vi kan ha lite olika typ av bränslebehov med mer eller mindre fett, protein och kolhydrater men det optimala torde vara att äta så många olika saker som möjligt och på så vis minska riskerna att överäta ett särskilt livsmedel.

   

  Är du nyfiken på 5:2 och andra halvfastevarianter kan du gå in och läsa mer på 5:2-klubben. Där chattar jag också en gång/vecka och skriver ibland blogginlägg på 5:2-temat.

   

  I förra veckan hade jag bl. a sällskap i chatten av Greta som undrade lite över energivärdet i chiafrön. 1 tsk ger 15 kcal (1 msk ger 46 kcal) men chiafrön precis som linfrön har ett ganska hårt skal som inte hinner smältas ner i sin färd genom vårt mag-tarm-system. Vi tar alltså inte upp så mycket näring eller energi av dessa frön, men de har ändå en bra effekt på tarmarna eftersom de sväller och gör tarminnehållet smidigare vilket minskar risken för förstoppning.

   

  Greta hade en följdfråga efter chatten som hon skickade in. Hon undrade om man SKA tugga på fröna så att de går sönder eller om de har effekt även om man sväljer dem otuggade. Jag skulle nog påstå att det är svårt att tugga sönder alla frön – en del av dem kommer ändå att passera odigererade, men det gör inget. Man kommer ändå att få effekt av fröna och jag gissar att man kan räkna med ungefär halva energimängden om man tuggar väl men inte överdrivet väl som man brukar.

   

  Det märks att det finns ett stort intresse för chiafrön och linfrön och en av anledningarna är väl just att de påskyndar tarmarbetet och har fått rykte om sig att vara näringsrika. Näringen tas upp på samma sätt som energin – fröna måste vara krossade eller söndertuggade för att vi ska tillgodogöra oss innehållet, men tarmeffekten får man även om de sväljs hela! Men även här gäller såklart: överät inte dessa frön. Låt dem ingå som en del i kosten, men alltför mycket är absolut inte nyttigt!

  Ett recept bjuder vi på också: Prova chiapudding

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar