Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Ny 5:2-studie visar på goda resultat för typ 2-diabetiker

  9 juni 2016
  Jag har läst en artikel om en ny studie om 5:2 som gjorts vi University of South Australia. Jag redovisar här artikeln i korthet.

  Jag läste just om en studie från University of South Australia där man testat 5:2-metoden på personer med diabetes typ 2. Studien gjordes under en tremånadersperiod på 35 personer och gav så intressanta resultat att man nu förbereder en större studie.

  Annons

  Försökspersonerna minskade sitt blodsocker med i snitt 0,6 procentenheter och de gick ner mellan 6-7 kg i vikt.

  Sharayah Carter vid University of South Australia säger att det har gjorts många studier på 5:2-metoden, men ingen som visar på den potentiella fördelen för Typ 2-diabetiker. (Men Kerstin Brisker vid Karolinska Institutet har ju forskat en hel del just i detta ämne! – min kommentar)

  Hon säger också att en av de största svårigheterna för dem som vill gå ner i vikt är deras förmåga att hålla fast vid en kalorireducerad diet som ska följas dagligen.

  Den australiska studien visar att 5:2-metoden ger ungefär samma resultat som om man snålar in på kalorierna alla dagar i veckan. I denna studie har man jämfört resultaten från 2 grupper – den ena som följde 5:2-metoden och den andra som följde en kalorireducerad varje dag med 1200 kcal för kvinnorna och 1500 kcal för männen.

  De som följde 5:2-metoden tyckte också att dieten hade en mindre inverkan på det dagliga livet och dessutom påverkade den deras medicinering i lägre grad.

  Människor som lider av fetma löper en 80 gånger större risk att utveckla Typ 2-diabetes än normalviktiga med ett BMI runt 22. Viktminskning kan alltså hjälpa till att kontrollera och i bästa fall hindra att man utvecklar sjukdomen.

  Enligt WHO uppgick antalet människor med diabetes år 2014 till 422 miljoner, vilket är en radikal ökning sedan 1980 då antalet uppskattades till 108 miljoner.

  Det finns alltså all anledning att testa 5:2-metoden om du har lagt på dig några kilon för mycket. Jag tror att 5:2 har kommit för att stanna och jag fortsätter att förorda den i kampen mot övervikt.

  Vill du läsa mer om studien, klicka här!

  Du har väl inte missat MåBra:s 5:2-klubb? Där får du all hjälp du behöver för att lyckas med 5:2. Läs mer här.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar