Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Negativa kalorier

  5 juli 2014

  Så här skriver Bellan: Man talar om negativa kalorier. Läste att t ex apelsiner ”innehåller” negativa kalorier. Jag förstår hela gången, men är tänket rätt när jag tänker så här: En halvfastedag har jag förbrukat mina 500 kalorier. Om jag då äter en apelsin, blir det då inte fler än 500 kalorier denna dag, eftersom det går åt fler kalorier att ”smälta” denna apelsin än vad som stannar kvar. Någonstans känns det som det har blivit en tankegroda.

  Min kommentar:

  Jag är överens med dig Bellan! Någon form av tankegroda ligger det säkert här. Visst går det åt energi för att smälta maten och det är säkert också riktigt att det går åt mer eller mindre för att smälta olika livsmedel. Men att det skulle i verkligheten bli ”negativa” kalorier har jag mycket svårt att tro. Visserligen körde min mamma ”apelsindieten” på 50-talet, som gick ut på att äta så mycket apelsiner som möjligt, men jag tror inte att det funkade så bra…

  Annons

  Om det vore så kul att man på en halvfastedag kunde äta mer än 500 kalorier genom att proppa i sig extra apelsiner och alltså räkna apelsinerna som minuskalorier, så hade rekommendationen varit att äta mer av dessa ”negativa” livsmedel. Nej, jag tror inte att det stämmer i det stora hela, men jag kan inte vetenskapligt förklara varifrån detta kommer och vari tankegrodan ligger. Jag ska luska vidare i detta och återkommer om jag har ett bättre svar. Men intill dess föreslår jag att vi räknar apelsinerna som de ca 55 kcal de bör innehålla.

  apelsiner1

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar