Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  När viktnedgången stannar upp – vad gör man?

  11 oktober 2016
  Jag svarar på en fråga från Charlotte som tycker att viktminskningen stannat upp!

  Det kom en läsarfråga: Hej mitt namn är Charlotte och jag har en fråga, jag har tränat i ett och ett halv år nu ungefär och gick ner från 75 kg till 58 men nu under sommaren gick jag upp till 68 och nu ligger jag mellan 63-64 mitt stora problem är att min kropp inte vill gå ner mera, jag svävar mellan 63-64 det har pågått nu i 2 veckor och jag brukar gå ner ungefär 1 kg i veckan, jag är 18 år och är 158 centimeter lång. Mitt mål är att gå ner tills jag har den platta fina magen, helt enkelt tills jag känner mig nöjd vilket jag tror är ungefär vid 55 kg, jag tränar varje dag mycket fettförbränning och tränar mycket rumpa och jag äter bra också, mycket protein sallad, grönsaker, fisk, kött osv( fast äter inte potatis, pasta eller ris) äter 3 gånger om dagen . Så jag undrar hur kan jag fortsätta gå ner i vikt utan att stanna? börjar få lite panik och motivationen blir bara sämre och sämre..

  Annons

  Mitt svar till Charlotte:

  Snälla rara du, få inte panik, det finns ingen anledning. Din kropp reagerar sunt och riktigt. Att gå ner 1 kg i veckan i längden är väldigt mycket, och din kropp svarar troligen nu med att lägga sig stilla på en viktplatå under en tid. Du har ju gått ner flera kilon redan och du kommer säkert att fortsätta att gå ner om du bara fortsätter att äta bra och röra på dig.

  Viktminskning behöver få ta sin tid och du ska se det långsiktigt att du samtidigt skaffar dig hållbara matvanor så att du inte går upp igen. När du nått ditt mål kan du inte återgå till de vanor du hade tidigare utan du ska fortsätta träna och äta rätt – dock med lite mer mat än när du går ner i vikt.

  Jag tycker att du kan äta potatis, pasta och ris men mängderna kan vara begränsade. Det viktiga är att du undviker sötsaker, söta drycker, chips och liknande.

  Din motivation kan du behålla genom att se på det resultat du redan åstadkommit och genom att känna efter hur mycket bättre du mår när du äter rätt och tränar regelbundet. Fortsätt med det och var trygg i att resultaten kommer om du bara fortsätter på den inslagna vägen. Skulle vikten stå still mer än ett par veckor till föreslår jag att du återkommer med ett mail till mig: [email protected]

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar