Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  När får man äta påskgodis?

  31 mars 2010

  Var det inte jul nyss? Och vinter? Igår när jag handlade middagsmat stod en dam framför mig i charkdisken och frågade efter julskinka! Nu menade hon förstås helgskinka, men visst är det otäckt hur fort tiden går.

  Annons

  Jag hörde bofinken när jag gick till tåget imorse. Det är äntligen vår! När jag kom in till stan satte jag på mig hörlurarna och lyssnade på radio istället. Där diskuterade programledarna NÄR man får börja äta påskgodis. De kom fram till att det är skärtorsdag som gäller, när alla barn springer utklädda till påskkäringar och byter små handritade kort med färgglada ägg och kycklingar mot godis?

  Egentligen vore det bättre att stoppa frukt i deras kaffepannor, men hur skulle det se ut? Kaffepetter skulle vara proppad efter 2 grannar och hur kul kan det vara som barn att knata runt för att få FRUKT??? Inte skulle kvasten lyfta heller med den ballasten.

  Nej, till påsk får man naturligtvis äta godis, men det kan vara måtta på mängderna och vi behöver ju inte ge stora påskägg till våra vuxna barn eller till varandra.  Och man behöver inte BÖRJA äta godis på skärtorsdagen och fortsätta fram till annandagen. Undrar förresten om vi får gottiga påskägg av chefen i år??? Förra året minns jag att jag valde ut de tre bästa bitarna (eller var det fem?) sen gav jag bort resten!

  Annars är påskmaten – precis som julmaten – riktigt nyttig. Problemet är bara mängderna. Om det bjuds på buffé är det lätt hänt att man vill prova allt – det är ju så gott! Välj ut det du tycker är allra godast och börja med det. Spara inte det bästa till sist, för då blir det svårare att sluta även om du är mätt. Dela gärna upp rätterna på olika dagar, t.ex:

  Långfredag: Ugnsstekt lax med kokta grönsaker

  Påskafton: Ägg, sill, gravad eller rökt lax, sparris och andra grönsaker. Prova gärna denna goda påskbakelse till dessert?

  Meny-paskbakelse

  Påskdagen: Lammstek, haricots verts, potatis och sallad

  Blir det lite fler kalorier än vanligt får man passa på och använda den extra lediga tiden till att gå ut i friska luften och röra på sig. Har du trädgård – kratta! Suverän motion och bra för magmusklerna. Dessutom är det socialt och trevligt om man tar med familjen ut. För att inte tala om alla små vårtecken man hittar under lövhögarna.

  88326649

  Har man ingen trädgård, får man hitta på andra ute-aktiviteter. Jag funderar på att rota fram cykeln ur källarförrådet och ge den en våröversyn. Den första cykelturen är lika mysig  varje år. Glad Påsk!

  bn363s013


  Dela
  Tweeta
  Maila
  5 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar