Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Motivationsdipp – vad göra?

  16 mars 2017
  En läsare har tappat motivationen och faller tillbaka i gamla mönster. Här ger jag tips om hur hon kan tänka.

  Hej Marie!
  Jag har nu kört kostschema och träning tre gånger i veckan i snart 7 veckor och jag har börjat tappa motivationen lite grann framförallt med kosten. Jag har fallit tillbaka på helgen med chips och choklad som innan och det syns även på vågen. Har du tips på hur man kan få tillbaka motivationen? Samt nyttigare alternativ till chips som jag oftast har sug efter på kvällen?

  Annons

  Mitt svar till Charlotte:

  Det här med motivation är inte så alldeles självklart enkelt. Den måste komma inifrån din egen vilja att må bra och att nå ditt mål. Du måste alltså påminna dig själv om vad det är du vill och att det är värt några försakelser att komma dit.

  Du har kört kostschema och träning i 7 veckor säger du. Det är ju strålande bra, men du måste se din förändring som en permanent ny livsstil i det stora hela – inte som en kortsiktig diet, som du avbryter när du nått målet. Annars finns risken att du snart har fallit tillbaka i ditt gamla mönster.

  Det här betyder inte att du ALDRIG får äta chips och choklad, men mängderna måste begränsas och du kan inte äta onyttigheter så ofta. Att jobba in ett nyttigt vardagsmönster som funkar är a och o – sen kan du tillåta dig chips och choklad ibland.

  Du är värd att må bra och bara du själv kan åstadkomma denna förändring. Det kräver träning och det är just den du håller på med. Det är inte konstigt att motivationen dippar ibland, men intala dig själv att du kan och att du vill, så kommer du så småningom att nå ditt mål. Om du enstaka gånger faller ur ramen och äter mer än du hade tänkt så är det ingen katastrof – varje dag är en ny dag och en ny möjlighet att hoppa på rätt tåg.

  Gör gärna en planerad förändringar att öka motivationen. Läs t ex mina tidigare inlägg om att chocka kroppen.

  Alternativa kvällssnacks kan vara en ris/majskaka om du är inne på det lite saltare spåret. Eller en Finn Crisp med lite mjukost. Lite mer kalorier men mättande och nyttigt är 1/2 avokado med lite tångkaviar.

  Eller melonklyftor med parmaskinka…

  Annars är frukt bäst. Ett tunt klyftat äpple med kanel på är mitt standardtips! Helt kalorifritt är min egen favoritlösning på kvällarna: Olika sorters teer i en vacker kopp!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar