Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mosley avlivar myten om lågt blodsocker

  22 oktober 2016
  Michael Mosley är aktuell med en ny metod för att gå ner i vikt och därmed minska risken att drabbas av Diabetes typ 2. Här får du en sammanfattning av vad som framkom i Skavlan-programmet igår kväll.

  Igår kväll hos Skavlan såg vi Michael Mosley som är aktuell med ännu en vetenskaplig teori som han menar ska minska risken för att vi ska drabbas av diabetes typ 2.

  Diabetes exploderar i världen och det bästa kända sättet att minska risken för att drabbas är att äta rätt och röra sig mer. Medelhavskosten med mycket fisk, frukt och grönsaker, fullfeta mejeriprodukter – även ost, nötter och olivolja är den kost som anses bäst för oss. Däremot inte pasta och pizza…

  Annons

  När kroppen inte längre orkar producera insulin som håller glukosvärdet på rätt nivå, kan vi drabbas vi av Diabetes typ 2. När vi börjar medicinera leder det tyvärr oftast till ytterligare ökad vikt och ett stort slitage på kroppen som också åldras snabbare.

  Felnäring och övervikt ökar risken för att drabbas av diabetes och helst ska vi förstås ändra våra vanor innan diabetesen är ett faktum. Mosleys nya bok ger rådet att äta en lågkalorikost med medelhavsbas. Han förespråkar nu 800 kcal i 8 veckor, vilket i snitt ger 14 kg viktminskning. I Mosleys studier kommer det fram att det är bättre att gå ner mycket på kort tid än att ta en långsam viktminskning – tvärtemot vad vi brukar predika. Nu är det inte givet att ALLT Mosley säger är 100 % rätt, men jag tror att det säkert kan stämma på många människor.

  Intressant är också att Mosley avlivar myten att det är blodsockerfall som orsakar att många blir stingsliga, trötta och arga när de inte får mat. Han förklarar att vår lever tillverkar glukos som jämnar ut blodsockernivån när vi inte äter, så det vi tror är lågt blodsocker är egentligen hungerhormoner som skapar längtan efter mat. Vi kan gå utan mat i flera dagar och ändå ligga på en ganska stabil blodsockernivå. Det handlar mer om vanan att äta och att vi alltså TROR att vi blir griniga är vi inte fyller på energiförrådet.

  För att lyckas på sikt menar Mosley att vi ska undvika att ha fel sorts mat hemma. Att träna mentalt på att minska stressen är viktigt – han själv ägnar en stund åt mindfulness varje dag.

  Titta gärna själv på hela intervjun om du inte såg den igår kväll. Här finner du en länk till SVT Play och programmet. Ungefär halvvägs in i programmet ser du den intressanta intervjun med Michael Mosley.

  I senaste numret av MåBra hittar du flera bra recept som passar utmärkt in i sammanhanget. En av mina favoriter är min Lax- och torskgryta som du bara måste prova! Du får fler förslag på lämpliga rätter i morgon!

  Lax-och-torskgryta-420x300

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar