Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mikra eller inte mikra – det är frågan!

  21 oktober 2010

  Jag läste i en blogg på Saltåkvarns hemsida  följande: ”Vi gillar inte mikrovågsugnar. Vår åsikt har kanske inte varit grundad i vetenskaplig forskning, utan snarare en känsla av att mikron förstör maten. Därför har vi inte heller recept för mikrovågsugn exempelvis på våra förpackningar för havregryn. Vi tycker att de ansträngningar som ligger bakom grynens väg till köket är värda några minuter på spisen. Samtidigt är vi inte dogmatiska kring detta, vi har full förståelse för att många anser att mikron är en ovärderlig utrustning i köket.
  Nu får vår åsikt om mikrovågsugnar stöd av vetenskaplig forskning. I en artikel i Svenska Dagbladet, som handlar om att B12 skyddar mot alzheimer, rapporteras om att vitaminer far mycket illa i mikrovågsugnar.

  Annons

  – Skadorna förstärks om maten värms länge, på hög effekt och med tillsatt vatten, säger Diego Moreno, forskare vid det spanska vetenskapsrådets forskningscenter i Murcia.  Han har själv studerat hur C-vitamin och olika karotenoider förstörs i mikron. Bland annat påverkades lutein som finns i gula fläcken och där brist kopplas till grå starr och makuladegenerering.
  – I våra försök är ångkokning mest skonsamt för vitaminerna medan upphettning i mikron är värst. Det är helt klart en bra idé att inte överanvända mikron, säger Diego Moreno.

  – I våra försök är ångkokning mest skonsamt för vitaminerna medan upphettning i mikron är värst. Det är helt klart en bra idé att inte överanvända mikron, säger Diego Moreno.
  Vi kan bara hålla med. /Johan”

  Som så ofta annars kommer såna här larmrapporter och skrämmer oss med allehanda sjukdomar vi kan få. Ena dagen är det kyckling som är farligt, sedan olivolja som är förgiftad, fett är farligt, kolhydrater är farliga, minns ni det vita vinet från Österrike som man kunde dö av? osv osv.

  Jag tycker att det är förnämligt att det forskas på alla områden som gäller vår hälsa, och att man ska lyssna på debatten. Sedan är det upp till var och en att ta till sig så mycket som man mäktar. När det gäller mikron tror jag inte att vi behöver slänga ut den genast, men visst är traditionell matlagning att föredra för det mesta. Själv använder jag mikron till mitt morgonkaffe där jag blandar vatten och mjölk till lagom dricktemperatur och blandar med mitt magsnälla pulverkaffe. Mikron är också utmärkt när jag värmer matrester hastigt, men maten lagar jag på spisen eller i vanliga ugnen.

  Jag tror också att det är väsentligt att man inte tillagar maten alltför länge för att inte fördärva vitaminer och mineraler som vi behöver ack så väl och helst i naturligt tillstånd istället för i pillerform. Och då är det lika viktigt vare sig man tillagar på spisen eller i mikron. Det gamla sunda förnuftet kommer man långt med! Lite och lagom av allt låter tråkigt, men är väldans gångbart!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar