Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mer om bars – en läsarfråga om mellanmål

  12 mars 2012

  Hej! Jag köper mina barer från gymvaruhuset. Min massör sa att det är ok att äta en bar som komplement till mellis om man äter det med måtta och den inte ersätter riktig mat, det är ju oxå lättvindigt att ha en extra i handväskan när hungern kommer smygande när man är ute på tex shopping och det dröjer ett tag tills man får mat. Jag har oxå en med mej till motionsdansen i stället för kaka till kaffet i pausen då & då, ibland har jag en macka eller frukt. Dom säljs ju på gymen och då tror man ju att det är ett bra val. Min fråga är ska jag sluta äta dom nu efter alla skriverier om erstättningar på sista tiden? Jag äter ju i första hand vanlig mat. Och jag äter inte barer som mellis varje dag, Tack på förhand
  hälsar UE Åmål

  Annons

  Mitt svar till UE
  Vilken bra fråga nu när det är aktuellt och vi har skrivit om den höga sockerhalten i måltidsbarer!  Den typ av barer du frågar om är INTE en måltidsersättning, och de säljs inte med argumentet att de kan ersätta en måltid i näringsinnehåll. De är mer att jämföra med ett snabbt mellanmål eller till och med godis – typ Snickers, Mars och andra godisbarer som bara är till för att ge snabb och välsmakande extraenergi.

  Om man har problem med sötsug och kanske i kombination med övervikt, bör man definitivt undvika snabba kolhydrater och då innefattar det alla söta livsmedel. Då ska man satsa sina kalorier på bra mat med ett lågt glykemiskt påslag så att man håller sig på en så jämn blodsockerkurva som möjligt.

  Mellanmålsbarer av den sort du frågar om kan vara ett okej mellanmål om man inte har stora problem med sötsug i vanliga fall. Om man väljer en mellanmålsbar istället för en godisbar är det definitivt en fördel. Det finns barer som innehåller en hel del nötter, gryn och torkad frukt – som till exempel dessa från Kung Markatta – som är både söta och goda utan att ändå innehålla tillsatt vitt socker eller fett av låg kvalitet. Att äta en sån lite då och då istället för kakor/godis om du springer på stan och blodsockret är på väg ner i knävecken kan väl vara okej.

  Det låter som om du hanterar dem med förnuft och då är det ingen fara. Men att det skulle vara en garanti för god kvalitet för att de säljs på gym ska du inte lita på. Även gymmen vill tjäna pengar och säljer säkert sådant som man ska vara kritisk till. Läs hellre innehållsförteckningen och var uppmärksam på innehållet i produkterna. OCH… oftast är en frukt eller en liten handfull nötter det allra bästa valet!

  Dela
  Tweeta
  Maila
  2 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar