Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Men hur äter man på ätdagarna ?

  27 augusti 2014

  Hej Marie! Jag har en fråga angående 5:2 metoden. Jag har precis börjat med metoden efter flera månaders onyttigt ätande, så jag är ute efter att gå ner några kilo, plus att kanske bli lite bättre i min reumatism. Det jag undrar är hur jag ska lägga upp mitt ätande under ”5:dagarna”. Har inga problem att bara äta 500 kalorier, men har mer problem hur jag äter dom andra dagarna. Brukar stå att man ska äta som vanligt, men det kan ju inte mena att man fortfarande kan äta onyttigt. Jag har svårt att äta under mina 5-dagar för jag vill inte förstöra effekten av dieten, har du några tips? Hur många kalorier kan man komma upp i en sådan dag?
  Mvh Katarina

  Annons

  Mitt svar till Katarina:

  Så bra att du har bestämt dig för att göra något åt ditt onyttiga ätande. Fastedagarna är oftast inget problem, precis som du skriver. Om du vill uppnå mesta möjliga mättnad och välbefinnande ser du till att äta t ex grönsaker och fisk/kött/ägg och då räcker inte kalorierna till några onyttigheter.

  Lite lustigt att vi ofta skriver att man ska äta som vanligt på ätdagarna. Du har helt rätt i att långtifrån alla alltid äter nyttigt. Vad vi egentligen menar, är att man ska hålla sig till ungefär lika många kalorier som vanligt på ätdagarna, men självklart ska du skruva över till nyttiga livsmedel om du inte gjort det tidigare.

  Energibehovet varierar rätt mycket från person till person eftersom det beror på både kön, ålder, kroppstyp och storlek liksom naturligtvis hur mycket du rör dig. Du kan räkna ut din ungefärliga energinivå på MåBra:s hemsida så får du i alla fall en fingervisning om var du själv ligger.

  Välj mat med stor variation men lägg basen på samma sätt som på fastedagarna. Ät ”allt” men undvik i mesta möjliga mån livsmedel som innehåller tillsatt socker. Var också försiktig med feta chark- och mejeriprodukter.

  Välj gärna recept från MåBra:s hemsida, men tänk alltså på att variera så att du får i dig så många olika livsmedel som möjligt. Se till att äta proteinrik mat i kombination med långsamma kolhydrater, t ex fisk, kött, fågel med potatis och andra rötter, fullkornspasta och ris, matvete och liknande. Lite fett behövs, gärna i form av fet fisk, avokado, oliver och nötter som ger dig nyttiga fettsyror. Dessutom magra mjölkprodukter, frukt och mycket grönsaker.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar