Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mat för dig som tränar

  7 juni 2012

  Det kom en fråga:

  Hej Marie,
  Jag skulle gärna vilja ha lite tips vad som är bra att äta efter träning.

  Det händer att jag har träningspass sent på kvällen som slutar vid kl 21, och jag är då ibland inte sugen på att äta alls.

  Annons

  Mitt skiftarbete gör att jag har oregelbundna träningstider, men jag försöker äta ett par timmar före träning.

  Om jag ska träna tidigt på morgonen, vad är lämpligt att äta då när tiden inte riktigt räcker till?

  Tack/Agneta

  Mitt svar till Agneta:

  Tack för din fråga! Detta är något många undrar över, och det finns som vanligt massor av mer eller mindre komplicerade råd. Våra kroppar mår bra av att röra på sig, och för att vi ska orka, är det viktigt att vi får i oss energi och rätt sorts näringsämnen.

  För den vanlige motionären och för oss som vill träna för att kanske också bli lite bättre, är huvudsaken att vi får i oss energi vid rätt tidpunkter. Med en vanlig blandad kost, lite sunt förnuft och kunskap om vilken sorts mat som är nyttig, klarar man sig bra. För den som tränar på elitnivå är det också viktigt med en mer kontrollerad sammansättning av kosten för att man ska kunna optimera resultaten.

  Bra bastips är följande:

  • Ät helst 2-3 timmar innan du tränar, t ex en grov macka med pålägg, yoghurt eller keso med müsli och bär eller avokado med lite matyoghurt

  • Ät något lätt inom ½-timme efter träningen, helst en kombination av kolhydrater och protein, dvs samma typ av måltid som före träningen. Det är ganska vanligt att man inte känner sig hungrig direkt efter, men det är viktigt att man får i sig vätska och energi för att snabba på återhämtningen. Det behöver dock inte vara några mängder.

  • Det finns studier som visar att de flesta överskattar energiåtgången vid träning. Om man gjort av med 400 kcal är det inte ovanligt att man stoppar i sig 600 kcal extra och tror att man har balanserat effekten av träningen. På sikt kan detta alltså ge en viktuppgång istället.

  • Om du tränar tidigt på morgonen, ät en liten banan och drick lite vatten/yoghurt innan och ät frukosten direkt efter, helst inom en halvtimme. Om du är tidspressad, se till att förbereda frukosten, så att den i princip står klar.

  • Så mycket mer komplicerat behöver det inte vara för att du ska få ut mesta möjliga av din träning och må bra både medan du tränar och efteråt.

  • Nya rön säger också att man inte behöver hålla på och dricka stup i ett medan man tränar. Undantag är om passet överstiger en timme eller om det är väldigt varmt så att du svettas mycket. I dessa fall kan du behöva tillföra både lite salt och energi förutom vätska.

  Lycka till med din träning!
  Marie

  Dela
  Tweeta
  Maila
  3 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar