Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mat är gott… Får jag 5:2 att funka ändå?

  11 december 2015

  Jag fick en fråga på 5:2-klubben som bl a handlade om hur man ska kunna lyckas med 5:2 om man har dålig karaktär. Jag skrev ett kort svar där men lovade utveckla det lite mer här, så att fler med samma känsla kan få ett gott råd.

  Annons

  För mig har det fungerat bra med 5:2 och jag anser mig inte ha särskilt bra karaktär – tvärtom. Det fina med periodisk fasta är att jag inte behöver begränsa mig så hårt de andra dagarna. Fastedagarna är jag så inställd på vad som gäller att det går bra eftersom jag vet att jag får äta nästa dag.

  Du säger att mat är gott och jag håller med dig till 100%. Jag ÄLSKAR mat, nästan allt även om jag har mina favoriter, och det enda jag ogillar är lever.

  mat

  En lustig detalj som jag brukar tänka på är att jag inte mår så bra när jag äter vitlök. Trots att jag tycker att det är gott undviker jag det eller ser åtminstone till att inte äta för mycket. Jag kan alltså begränsa mig trots att det är gott. Om jag intalar mig att detsamma gäller kaffebröd, choklad och goda dessertostar borde jag kunna göra samma sak med såna livsmedel. Det är ju sant att jag på lång sikt inte mår bra av att äta för mycket onyttigheter.

  Det går riktigt bra att styra sin hjärna i rätt riktung om man upprepar samma sak tillräckligt ofta. Träna på att välja rätt mat och lagom mycket mat – det är ingen omöjlighet och jag lovar att det fungerar.

  När det gäller fastedagarna är det också hjärnan som är inkopplad på vad som gäller och då gör jag det lättare genom att i förväg bestämma vilken/vilka dagar som är fastedagar. Vet jag redan på kvällen att i morgon är det fasta, så vaknar jag rätt inställd. Visst kan jag tycka att det känns lite trist, men ju längre dagen går, desto lättare blir det. Dels kommer jag närmre nästa dag, men känslan blir också positiv och jag mår så bra i kroppen att det är värt att avstå.

  Summa summarum – mat är gott och mat får man äta. Det är också bra att tänka på att små portioner är precis lika goda som stora, skillnaden är bara några sekunder i munnen…

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar