Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Måste allt jag äter tränas bort?

  1 november 2015

  Det kom en läsarfråga till MåBras Facebooksida som jag vill svara på här (frågan är nerkortad):

  När jag googlar och läser om viktminskning, förstår jag att man ska göra sig av med fler kalorier än vad man får i sig. Jag äter 1 riktigt mål om dagen, och får i mig ca 900-1000 kalorier om dagen. Menas det att jag måste göra mig av med mer än 1000 kalorier på ett träningspass? Jag som är fruktansvärt otränad gör av med ungefär 700 kalorier på 1 träningspass. Är det för lite? Då är jag på gymmet 1.5 timme om dagen 6 dagar i veckan och är helt slut efter. Jätte tacksam för svar! Hälsningar Lizette

  Annons

  Åh, så bra att du ställer den här frågan så att jag får chansen att reda ut ett missförstånd. Du är säkert inte ensam om att undra och därför svarar jag här i bloggen så att fler får ta del av svaret.

  I grunden stämmer påståendet att du måste förbränna fler kalorier (mer energi) än vad din kropp får i sig. MEN din kropp bränner mer energi än det du tränar bort. Bara genom att existera har du en grundomsättning (basalmetabolism) som för de flesta ligger runt 1500 kcal (grovt räknat – detta är mycket individuellt och beror bl a på ålder, kön, kroppsstorlek, grundaktivitet och mängd muskelmassa).

  Om du alltså ligger på ett energiintag på ca 1000 kcal/dag har du redan innan du börjat träna hamnat på en negativ energibalans och du kommer att gå ner i vikt. Om du genom att träna gör av med 700 kcal ytterligare hamnar du på ett energiunderskott på över 1000 kcal vilket är i mesta laget för att du ska orka i längden.

  Jag brukar rekommendera ett energiunderskott på i snitt ca 500 kcal/dag och detta ger en viktminskning på ca 0,5 kg/vecka. Snabbare bör det inte gå för att kroppen ska hinna med och för att du inte ska hamna i svältläge med försämrad fettförbränning på sikt.

  I ditt fall skulle det betyda att du bör äta mer de dagar du tränar. Du kan räkna ut ditt ungefärliga energibehov på MåBras hemsida så kan du också bedöma hur mycket mer du ska äta.

  I början av en viktminskning får du ofta en snabbare viktförlust, men det beror på att kroppen börja släppa ifrån sig vätska när du ställer om kosten. Den verkliga fettförbränningen ska du se på lång sikt, så får du också ett mer hållbart resultat och dessutom mår du bättre.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar