Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mår vi bättre av att vräka i oss antioxidanter?

  31 augusti 2016
  Studier som redovisas i programmet "Medicin med Mosley" visar att det är onödigt att proppa i sig antioxidanter för att må bättre. Jag reflekterar här över resultatet.

  Nya studier visar att effekten av att stoppa i sig mängder av antioxidanter inte är så kraftig som vi har trott. I ett avsnitt av TV-programmer ”Medicin med Mosley” visar Gabriel Weston att effekten kanske inte är så fantastisk som många tror.

  Annons

  Antioxidanter ska skydda oss mot fria radikaler som anses skadliga. Men en viss mängd fria radikaler behöver vi ha i kroppen. Det är exempelvis dessa fria radikaler som hjälper kroppen att bygga upp mer muskelmassa när vi tränar. Enligt programmet behöver vi alltså inte trycka i oss gigantiska mängder av antioxidanter för att ”ta kål på” alla fria radikaler i kroppen.

  I programmet visar man att det mest kraftfulla och viktiga ämnet är det gäller antioxidanter är vitamin C, som återfinns i lika hög grad i vanlig apelsinjuice som i den häftigaste supersmoothien. Ungefär samma antioxidanteffekt alltså i apelsiner som i gojibär eller andra exotiska livsmedel.

  Detox water

  Ännu mer intressant blir det när man mäter antioxidanthalten i blodet hos ett antal försökspersoner som får dricka en supersmoothie… Först steg halten i blodet, men sedan sjönk den dramatiskt och ramlade tom under den nivå den varit på innan man fått i sig drycken. Detta förklarar man med att kroppen strävar efter att hålla våra värden i balans, precis som med vår kroppstemperatur eller vårt blodsocker.Kroppen tillverkar själv de antioxidanter vi behöver och tillsätter vi alltför mycket bromsas den egna tillverkningen för att korrigera nivån. Alltför stora tillskott kan alltså rubba kroppens balans.

  Det här betyder såklart inte att vi ska sluta äta antioxidativa livsmedel. Vi behöver frukt och grönt även av andra orsaker och de gör nytta i kroppen, men de extrema mängder som industrin vill få oss att äta är knappast nödvändiga. Jag envisas med min gamla devis – ät lite av allt så får du den bästa balansen i kroppen. Känn efter vad just du mår bra av och fördela riskerna och öka chansen att få i dig det din kropp vill ha, men lägg av med ensidigheten! Alltför mycket av det goda är inte heller bra, det är jag ganska övertygad om!

  lammrack-420x300

  Igår skrev jag om hur kvinnor och män förbränner fett på olika sätt enligt samma program. Intressant tanke det också som du kan läsa mer om här.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar