Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Mamma brände fett med apelsindieten!

  17 juni 2014

  Visst kan man gå igång mentalt genom att läsa om nya fantastiska dieter som ska sätta fart på förbränningen och trolla bort kilona på ett litet kick. OM det ökar motivationen kan det ha en bra effekt  på vågen, men sanning att säga – det handlar troligen om marginella skillnader om du väljer mat efter en lista på livsmedel som bränner mer kalorier än vad de ger i energi. Hade det varit så enkelt, skulle fler läkare ha förordat sådana dieter för länge sen.

  Annons

  För att vi ska leva bra OCH samtidigt gå ner i vikt behövs balans och variation. Man kan inte leva på brysselkål allena, även om den och andra kålsorter sägs kräva mer energi än de ger, men visst är det bra att lägga till den typen av livsmedel till den i övrigt blandade kosten för att de innehåller bra näring och bidrar till mättnad.

  kål

  När jag var liten körde min mamma en apelsindiet som gick ut på att öka sitt apelsinintag med 1 frukt för varje dag som gick. Till slut åt mamma i princip bara apelsiner för det fanns inte utrymme för något annat och javisst, något kilo gick hon säkert ner, men sen då? Det hörs ju hur absurd hela idén är! Även då (och  nu pratar vi om ca 50 år tillbaka i tiden) cirkulerade diverse liknande skrönor, som att ägg kräver mer energi för att förbrännas än vad de ger i energi. Det skulle i så fall innebära att ju mer man äter av ägg, apelsiner och kål, desto snabbare går man ner i vikt, även om man tvingar i sig 2 kilo ägg om dagen, dvs ca 3000 kcal. Tror du på det och i så fall – hur länge står du ut med de matvanorna?

  äggapelsin

  Nej, jag vidhåller – ät varierat så får du i dig all näring som kroppen behöver och inte skadligt mycket av något som kan finnas i enskilda livsmedel. Visst kan du välja smart så att du håller dig mätt, glad och nöjd. Det är också viktigt att du äter sådan mat som du tycker smakar gott och som ger dig mentalt välbefinnande.

  Något som verkligen gör stor skillnad är den vardagliga aktivitetsnivån. Om du har ett stillasittande arbete och är lugn som typ, kan du öka förbränningen genom att ta alla små tillfällen i akt för att röra dig. Bli den som alltid springer först och hämtar nytt papper till kopiatorn, går ut med soporna, går och handlar den glömda mjölken……..osv. Det gör större skillnad än man kan tro, och definitivt större skillnad än att byta bort varierade goda matvanor för att välja ensidiga fettförbrännarlivsmedel.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar