Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Lycka är…lyckopen och supermat?

  27 maj 2016
  Det pratas mycket om supermat nuförtiden? Måste man äta enbart supermat och ska man få dåligt samvete om man äter andra livsmedel?

  En trend just nu är att äta supermat och det är väl utmärkt att vi sätter fokus på nyttiga livsmedel som vi bör äta mycket av.

  Du som brukar läsa mina inlägg har sett mig använda orden ”variation” och ”balans” ganska ofta. Jag menar att det är en fördel att äta så många olika livsmedel som möjligt. På så sätt får vi i oss så mycket som möjligt av det som kroppen behöver men samtidigt inte för mycket av onyttiga livsmedel.

  Annons

  Supermat är livsmedel som är näringstäta, dvs de innehåller en hög halt av vitaminer, mineraler, aminosyror, goda fettsyror osv. Det pratas mycket om antioxidanter, vilket enkelt uttryckt är ett samlingsnamn för näringsämnen som har en bra inverkan på vår ämnesomsättning. Supermat är dessutom ett begrepp som innebär uteslutande av socker, tillsatser och oftast även gluten. Istället poängterar man att man bör lägga till livsmedel som spirulina, rå kakao, maca, vetegräs, chiafrön och himalayasalt.

  Tycker du att det är roligt att experimentera och testa nytt och känner du att du mår bra eller t o m bättre av den här typen av mat är det alldeles utmärkt, men för de allra flesta tror jag att vi kan uppnå bra hälsa utan att krångla till det med exotiska livsmedel som tros ha superegenskaper.

  Om du äter en varierad kost som till vardags består av exempelvis lax, potatis, broccoli, tomater, magra mejeriprodukter, müsli, äpplen, lingon, blåbär och ibland festar till det med lite kaffebröd och godis och känner att du mår bra av det, så tycker jag inte att du behöver skaffa dig onödigt dåligt samvete för att du använder vanligt salt istället för himalaysalt eller för att du tycker att det är gott med en kanelbulle till kaffet på lördag eftermiddag. Du måste inte köpa hem gurkmeja, camu camu eller gojibär. Se till att variera och att varje dag få in olika typer av nyttigheter på ett naturligt sätt. Krydda ibland med ingefära, ibland med vitlök, lägg till några nötter eller pumpafrön i müslin, lite blåbär i filen…osv.

  Jag har mitt eget MåBra-knep som jag mår utmärkt av. Till varje middag (nästan i alla fall) gör jag en rejäl skål med sallad som alltid innehåller gröna blad, tomater, paprika och någon frukt som melon eller mango. Dessutom vad som finns hemma i annan grönsaksväg. Det här ger mig fibrer, vitaminer, mineraler och en hel drös andra antioxidanter. En av mina favoriter är just lyckopen som förekommer rikligt i tomater. Det fina med lyckopenet som sägs motverka uppkomsten av olika cancerformer är att det tål upphettning. Det tas faktiskt enklare upp av kroppen om det tillagats, alltså typ i en tomatsås eller t o m i ketchup!

  Tomatoes Farm

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar