Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Varför går jag UPP i vikt?

  26 juni 2015

  Har sedan några veckor börjat äta mer hälsosamt vilket betyder att jag kapat godis, läsk osv. Väger även min mat för att hålla kolla på kaloriintaget. Kör varierad träning 3-4 gånger i veckan. Allt från styrka, promenader och cykling.

  Annons

  Hittills har det funkat bra, har kunnat stå emot småätandet och sötsuget och gått ner 11 kilo. Vill ner 9 till men förra veckan hade jag gått upp ett hekto. En oerhörd besvikelse.

  Är det normalt eller gör jag fel? För övrigt väger jag just nu 74,4 kilo och är 177 cm lång. Har en dille för ägg så det blir minst ett varje dag. På min app där jag räknat kalorier kan jag se att jag äter för mycket protein medan jag äter mindre fett och kolhydrater. Kan detta vara en bidragande orsak?

  Skulle vara tacksam för svar. Kan inte själv se något kroppsligt resultat utöver vågen även om jag fått kommentarer om att det syns. Det tär därför oerhört på mitt självförtroende..

  Har du några tips?

  Mitt svar till Emma:

  Först och främst GRATTIS! Du har gjort enorma hälsovinster redan! 11 kg är mycket och din kropp behöver troligen  hämta andan litegrann och kan då tillfälligt stanna upp viktminskningen. Detta är i högsta grad normalt, men det är lite lurigt eftersom många då blir besvikna och tappar sugen. Om man då återgår till det gamla levnadssättet är man snart tillbaka på den gamla icke önskvärda vikten och i värsta fall lite till.

  Därför är det oerhört viktigt att du nu känner efter hur mycket bättre du mår och att det är värt mödan att fortsätta leva på det nya sättet. Om du bara fortsätter på den inslagna vägen kommer kroppen snart att fortsätta minska i vikt. Det gäller bara att ha lite tålamod!

  Men ett tips för att lite snabbare få skjuts på förbränningen igen kan vara att förändra något i antingen kosthållet eller i träningen eller kanske lite i båda. Att du äter mycket protein är knappast skadligt, men ganska dyrt och ”klimat-osmart”. Kanske du ska prova med bönor/ärter/linser som ger protein och mättnad men även långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Att du äter ett ägg om dagen är helt okej, tycker jag! Se också till att äta mycket grönsaker, gärna kokta – typ broccoli, blomkål, morötter, spenat, tomater, squash – olika färger ger mängder av nyttiga antioxidanter. Prova ratatouille, kanske detta, men det finns flera varianter på denna klassiker!

  Squash mm

  Att du inte själv ser att du blivit smalare, beror troligen på att du ser dig själv varje dag och då märker man inte skillnaden så tydligt. Lita på dina vänner, självklart måste 11 kilo synas! Titta på ett äldre foto och tänk på hur kläderna känns, så inser du säkert att du kommit ett jättekliv på din väg!

  Lycka till i fortsättningen – det här fixar du!

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar