Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Varför går jag upp i vikt trots 5:2?

  20 september 2015

  Hej!
  Jag började med 5:2 för drygt två år sedan och det har varit en diet som funkat för mig. Jag gick ner drygt tio kilo med hjälp av detta och med motion (joggade 5km 2-4 gg i veckan). Har i perioder gått över till 6:1 och ingen större förändring har skett på vågen. Har efter semestern i sommar kört omväxlande 5.2 och 6:1. jag joggar fortfarande men har bytt något pass mot crosstrainer. Men nu går jag upp!! Vad händer? Blir så ledsen. Mvh Mia

  Annons

  Jaa du Mia, jag förstår att du blir både ledsen och frustrerad när du anstränger dig och vågen ändå pekar åt fel håll. Det är såna gånger som man ofta känner ”jag ger upp”, men det förbättrar ju knappast saken. Nu har du istället ställt frågan och det betyder att du har viljan att förändra något och det är bra!

  Det är svårt att ge dig ett exakt facit eftersom jag inte känner dig och dina vanor, men jag utgår ifrån mig själv och gör en gissning på vad som kan vara felet.

  När man chockar kroppen genom att göra en stor förändring får man oftast goda resultat. Kroppen svarar på förändringen och förbränningen går på högvarv. Ungefär som när du börjar löpträna – kondisen förbättras rätt snabbt, men när du fortsätter med samma intensitet händer inte så mycket mer.

  Nu har din kropp vant sig vid ditt fastemönster och du har hittat en balans med 5:2 och 6:1 och jogging. Ligger du på ett jämnt in- och uttag kommer det troligen inte att hända så mycket på vågen – du har viktbalans. MEN det behövs inte så mycket extra för att du ska börja lägga på dig igen. 100 kcal kan tyckas vara väldigt lite – ett stort äpple, en liten banan eller en handflata nötter… Om du varje dag äter en aning mer än du förbränner kommer du sakta att öka i vikt, det märks inte i början, men 100 kcal varje dag kan bli 5 kg på ett år.

  Jag har själv tyckt att jag kan äta vad som helst på ätdagarna eftersom mina fastedagar balanserar intaget, men jag har också börjat känna att vikten pekar uppåt. Det behövs dessbättre inte så mycket ansträngning för att dra ner en smula på ätdagarna genom att ta kontroll igen. De där extra skorpan till teet, ett glas vin till, en chokladbit när man är sugen. Bromsa i tid, så gör det skillnad. Alternativt att öka intensiteten i träningen, testa nytt eller förändra passen.

  Att ta varje anledning att röra sig lite är också bra – skicka ingen annan på uppdrag som du själv kan utföra – typ gå ut med soporna, resa dig från soffan och hämta en kopp te… många småsaker som sammantaget kräver energi. Det blir en vana som i långa loppet får positiv effekt.

  Ta dig en funderare på om det kan ligga något i min gissning. Återkom gärna, så kan vi nysta vidare på samma tråd – kanske finns det fler som har känt samma sak och som har en teori! Skriv gärna en kommentar så kan vi få nya spännande infallsvinklar!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar