Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga: Släpp fettskräcken!

  14 oktober 2010
  Fråga:

  Skulle gärna vilja veta vad du har för bakgrund och utbildning. Jag förstår helt ärligt inte varför du är så rädd för fett. Jag har själv provat LCHF och jag gick ner några kilon. Jag är själv fysiskt aktiv och tränar både styrka och kondition. Nu äter jag inte LCHF längre pga jag varken har diabetes eller någon annan sjukdom. Jag ville helt enkelt testa och se om det fungerade eller inte. DET FUNGERADE!

  Annons

  Så släpp fettskräcken. Det man borde tänka på är att man har en bra kvot Omega 3-6 och man får i sig bra mättat fett (tex. MCT-fett) och enkelomättat.

  Svar:

  Först och främst – jag har inte någon fettskräck! Men mer om det längre ner.

  Som svar på din första fråga: Jag är utbildad hushållslärare vid Uppsala Universitet. I utbildningen ingår en gedigen kurs i näringslära men även  biokemi, livsmedelskunskap m.m. Förutom detta har jag under mina yrkesverksamma år följt debatten och arbetat med överviktsbehandling, vilket gett mig en inblick i den pågående forskningen.

  Jag antar att du baserar din uppfattning på det faktum att jag förordar en någotsånär fettfattig kost för de flesta personer som behöver gå ner i vikt. Men om du läser flera av mina svar på frågor, kan du också läsa, att jag tycker att en blandad kost är att föredra på lång sikt.
  Att testa metoder som LCHF, stenålderskost, olika typer av GI-metoder, detox, VLCD osv, kan vara ett utmärkt sätt att bryta ett invant och felaktigt mönster och få en snabb start in i en viktminskning för att på så sätt höja motivationen. Men för att skapa ett nytt och hållbart matbeteende, tror jag att det är viktigt att lära sig att äta all sorts mat och hantera sina känslor i förhållandet till mat.

  Forskarna är fortfarande oense om hur olika kostvanor påverkar oss långsiktigt, men den vanligaste uppfattningen är fortfarande den, att vi ska vara försiktiga med mättat fett och transfetter. Att öka inslaget av fibrer genom att välja fullkornsprodukter framför vitt mjöl är en självklarhet för att sänka GI-värdet och därmed bibehålla mättnaden bättre. Dessutom är vattenlösliga fibrer bra för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Själv tror jag också på att försöka äta så enkel och okomplicerad mat som möjligt – att laga mat från grunden med rena råvaror, men att man ibland kan tillåta sig halvfabrikat och liknande för att på livspusslet att fungera. Hellre en riktig måltid med halvfabrikat än ingen måltid alls!

  Alltså: för att få till en viktminskning anser jag att det är viktigast att du hittar en metod som passar dig själv och som håller dig motiverad. Men för att långsiktigt hålla kvar en bra och hälsosam vikt, är jag övertygad om att motion och varierad, allsidig kost är det bästa! Vad jag kan förstå är det precis så du själv har gjort?

  Dessutom bör man ta andra hänsyn i sitt val av livsmedel: klimat, miljö, ekonomi osv, men för den egna kroppens skull tycker jag att det är viktigt att man ”sprider riskerna” genom att äta så många olika livsmedel som möjligt och inte överdriva åt något håll.

  Ytterligare en aspekt är njutningen i livet och där spelar mat och dryck en viktig roll. Jag tycker att man ska unna sig att med gott samvete äta och dricka sådant som man verkligen njuter av, även om det inte är supernyttigt. Skuldkänslor ökar halten av stresshormoner i kroppen och det är värre än att kosta på sig lite godis eller vad det nu kan vara. Kruxet är att lära sig att hantera mängderna och att känna sig själv, så att man inte hamnar i frosseribeteenden, men den frågan ligger mer på det mentala planet.

  Det går att skriva spaltkilometrar i detta ämne, men jag hoppas att jag åtminstone någotsånär lyckas besvara din fråga!

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  4 kommentarer
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar