Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Marie Tegnér är MåBra:s viktcoach och har tidigare bloggat på mabra.com. Här hittar du alla hennes tidigare inlägg med ner i vikt-tips, svar på läsarfrågor och spännande fakta om 5:2-dieten.

  Annons

  Läsarfråga om viktbalans efter svältdiet

  7 november 2016
  Anna har gått ner i vikt med en svältdiet och är rädd att gå upp i vikt när hon börjar äta. Här ger jag råd om hur hon kan hitta viktbalans.

  Hej, jag läste en artikel http://www.allas.se/hall-vikten-efter-viktnedgang/
  Och jag räknade ut mitt kaloribehov, det blev 1780 men om jag ville gå ner 0.5 kg så skulle  jag ta bort 500 kalorier, alltså 1280. Jag har precis kommit ner på en  bra vikt och har gjort svältdiet så jag är rädd för att om jag börja äta kommer jag gå upp i vikt, kan det bli så trots att jag följer kaloribehovet? Jag har inte börjat med det än eftersom jag är rädd för att gå upp i vikt, så vet du vad som är bäst för mig så att jag inte går upp i vikt?

  Annons

  Hej Anna,

  I den artikel du har läst, står bl. a följande som jag antar att du har tagit fasta på:

  ”Forskaren Alexander Miras menar att det inte finns många människor som kan hålla sig till en strikt bantningskur under en längre period. Så då blir det att man hoppar av dieten och går tillbaka till gamla vanor. Plötsligt har alla kilon man förlorat återkommit. Problemet är att när man svälter sig själv tror kroppen att det är ett permanent tillstånd och då förbränner kroppen mindre och behåller så många kalorier den kan. Därför är det inget bra alternativ när du sedan börjar äta som vanligt igen.”

  Efter en diet med snabb viktnedgång kan kroppen alltså ställa sig i svältläge. Nu har du ju kommit till en vikt som du är nöjd med och då MÅSTE du börja äta mer för att inte fortsätta rasa till en ohälsosamt låg vikt.

  MEN du ska inte återgå till dina gamla vanor, för då kommer du säkert att gå upp i vikt igen och då inträffar den bekanta jojo-bantingen.

  Det gäller alltså att hitta rätt balans! Den är individuell och bör  letas fram genom att du ökar ditt intag successivt. Innan du började med din svältdiet låg du säkert en bra bit över ditt grundbehov. Få människor har tvärkoll på sitt exakta kaloribehov – man kanske inte kostregistrerar jämt. Dessutom varierar kaloribehovet från dag till dag beroende på hur mycket du rör dig, både i vardagen och genom träning och motion.

  Du behöver vänja din kropp vid att det inte är svältrisk och det gör du också genom att äta mer. Jag skulle föreslå att du lägger dig på de 1780 kcal som du har räknat fram och ser vad som händer under ett par veckor. Se till att röra på dig utan att därmed börja tokträna, men ta för vana att hålla 10-12 000 steg eller motsvarande i andra motionsformer. Ställ dig INTE på vågen varje dag eftersom det kan kännas stressande när vikten hoppar lite upp och ner för det gör den ofta och det är normalt när vattenhalten varierar.

  När din kropp har vant sig vid att den faktiskt får mat varje dag kommer energiomsättningen att öka igen. Skulle du fortsätta gå ner i vikt får du öka kaloriintaget ytterligare. Skulle du börja gå upp i vikt kanske du ska utöka träningsdosen istället för att äta mindre. Prova dig fram och se långsiktigt på hur kroppsvikten hittar sin balans.

  Zen pebbles balance. Spa and healthcare concept.

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept
  Annons


  Annons

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar